Industrie moet veel meer doen om werking antibiotica goed te houden
23-01-2018
•
leestijd 2 minuten
•
73 keer bekeken
•
De farmaceutische industrie moet veel harder haar best doen om te zorgen dat mensen werkzame antibiotica kunnen blijven krijgen. De medicijnfabrikanten moeten beter in de gaten houden waarom we resistent worden tegen antibiotica en meer nieuwe antibiotica ontwikkelen.
Dat blijkt uit de eerste ‘Antimicrobial Resistance Benchmark’, een onderzoek van de Access to Medicine Foundation. Dat is een non-profit organisatie die beoordeelt hoeveel moeite farmaceutische bedrijven doen om medicijnen beschikbaar te maken in arme landen en kijkt of de farmaceutische industrie genoeg doet om resistentie tegen antibiotica tegen te gaan. Antibiotica zijn van groot belang voor de volksgezondheid, als we die niet meer of steeds minder kunnen slikken omdat ze niet meer werken, lopen we gevaar.
De discussie over het tegengaan van resistentie wordt al jaren gevoerd, maar het onderzoek laat zien dat het niet tot voldoende actie leidt bij de fabrikanten. De actie die tegen resistentie wordt ondernomen staat nog maar aan het begin, aldus het onderzoek. Ondertussen nemen de zorgen over resistentie tegen antibiotica alleen maar toe.
Dertig bedrijven
In het onderzoeksrapport zijn dertig farmaceutische bedrijven met elkaar vergeleken: acht grote farmaceuten met een eigen researchafdeling, tien producenten van medicijnen zonder patent en twaalf bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling van nieuwe middelen tegen infectieziekten. Deze bedrijven hebben in totaal 28 nieuwe soorten antibiotica in ontwikkeling in een vergevorderd stadium. Maar op basis van de geschiedenis is de kans het grootst dat maar drie van die middelen de markt uiteindelijk halen.
Intensieve veeteelt
Antibioticaresistentie is een groeiend probleem.
Hoe vaker je antibiotica gebruikt, hoe groter de kans dat bacteriën resistent worden. Maar ook de
intensieve veeteelt speelt een rol. De MRSA-bacterie, de BSE, de Q-koorts en de ESBL - een superbacterie uit de kippenstal - hebben mensen en dieren ongevoelig gemaakt voor antibiotica. Dat leidt ertoe dat infecties zoals longontsteking die we nu nog met antibiotica kunnen behandelen, in de toekomst veel lastiger of niet meer aan te pakken zijn.
De ESBL bacterie ontstaat doordat de pluimveehouderij buitensporig veel antibiotica gebruikt om de dicht op elkaar levende kippen gezond te houden. De kippen hebben daardoor een resistente bacterie ontwikkeld, die het bestrijden van infecties bij dier en mens moeilijk maakt en soms zelfs onmogelijk. Artsen vertelden in 2010 in de ZEMBLA ‘
Antibiotica alarm
’ al dat ze zich ernstig zorgen maken over de bacterie, omdat ze het aantal patiënten die ermee besmet raken met zien groeien. De uitzending is nog steeds actueel, want ondanks het feit dat de pluimveesector probeert het antibioticagebruik bij de dieren te verminderen, staan artsen steeds vaker met de rug tegen de muur als ze patienten moeten behandelen die niet meer op de antibiotica reageren. Bekijk de uitzending van ZEMBLA hier: