Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Inspectie roept bloeddrukmedicijnen met losartan terug wegens vervuiling

20-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
975 keer bekeken
  •  
apotheek 2 anp
De gezondheidsinspectie gaat een aantal bloeddrukmedicijnen met daarin de werkzame stof losartan terugroepen. De medicijnen zijn mogelijk vervuild met de stof NMBA. Die stof is voor mensen genotoxisch kankerverwekkend. Dat wil zeggen dat het DNA bij een kleine dosis beschadigd kan raken en er tumoren kunnen ontstaan. Volgens de inspectie hebben maximaal 16.000 patiënten de mogelijk verontreinigde medicijnen gekregen.
meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)
De chemische stof werd in "een beperkt aantal partijen" van de medicijnen aangetroffen, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) . Het gaat om de registratiehouders losartan Apotex en losartan Accord.
De hoeveelheden van deze chemische stof die in losartan zijn gevonden zijn volgens de inspectie gering. "De kans dat een patiënt daadwerkelijk kanker krijgt bij gebruik van de verontreinigde medicijnen is erg klein."
Niet alle medicijnen teruggeroepen
Niet alle medicijnen met losartan worden teruggeroepen. Patiënten die verontreinigde medicijnen gebruiken worden hierover benaderd door hun apotheker. Zij kunnen hun medicijnen dan omruilen. De inspectie benadrukt dat patiënten niet uit zichzelf moeten stoppen met de medicijnen.
De gezondheidsinspectie maakte ook bekend dat "enkele partijen" van het bloeddrukmiddel Irbesartan van de firma Focus Care Pharmaceuticals de kankerverwekkende stof NDEA bevatten. Deze medicijnen kwamen in 2017 op de markt, maar zijn al "geruime tijd" niet meer verkrijgbaar in Nederland. "Daarom kunnen we ze niet meer terugroepen. Patiënten hoeven geen actie te ondernemen." In Irbesartanproducten die nu in Nederland op de markt zijn, zijn geen verontreinigingen aangetroffen.
Irbesartan
De inspectie zegt in de afgelopen periode regelmatig vragen te hebben gekregen van patiënten en behandelaars over mogelijke verontreinigingen van Irbesartan. "Ten tijde van deze vragen was deze verontreiniging nog niet bekend. Omdat dat inmiddels wel duidelijk is, vinden we het belangrijk om dit nu bekend te maken", aldus de IGJ.
De gezondheidsinspectie riep eind vorig jaar vervuilde hartmedicijnen met daarin de werkzame stof valsartan terug. Ook toen werd de mogelijk kankerverwekkende stof NDEA in de middelen aangetroffen. Eerder vorig jaar vonden al twee terugroepacties plaats voor valsartan. Maar toen was het medicijn vervuild met de stof N-nitrosodimethylamine (NDMA), die eveneens waarschijnlijk kankerverwekkend is.
Eerdere gevallen van vervuilde medicijnen
Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA maakte in augustus bekend dat niet alleen valsartan, maar ook andere bloeddrukmedicijnen zijn vervuild. Het gaat om losartan en irbesartan. Op het Londense hoofdkantoor van het Europese geneesmiddelenagentschap werd besloten tot een groot onderzoek naar de veiligheid van alle ‘sartanen’, waaronder valsartan, candesartan, irbesartan, losartan en olmesartan.
In totaal gebruiken in Nederland 930.000 mensen medicijnen uit de groep sartanen.
De bittere pil
Veel van onze pillen worden in India en China gemaakt. In de ZEMBLA-uitzending ‘ De bittere pil ’ zijn voorbeelden te zien van farmaceutische bedrijven in India die tijdens de productie van geneesmiddelen of met testresultaten gemanipuleerd hebben. Hiervan zijn ook pillen op de Nederlandse markt gekomen.
De Inspectie voor de Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ) test niet structureel of geneesmiddelen van goede kwaliteit zijn. Uit onderzoek van Zembla blijkt dat de IGJ per jaar zes geneesmiddelen uit de reguliere keten in eigen laboratorium onderzoekt.
Uitzendingen over medicijnen 
ZEMBLA maakte het afgelopen jaar drie uitzendingen over medicijnen. Het gaat in die uitzendingen onder meer over vervuilde medicijnen, de controle op de kwaliteit, medicijntekorten en de afhankelijkheid van andere landen.  Kijk ze hieronder terug:
Medicijnmacht China (februari 2019)
De bittere pil (april 2018)
De prijs van het goedkope medicijn (april 2018)
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor