Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Internationaal verbod trofeeënjacht

26-02-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
jachttrofee bloedsafari
Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft in oktober vorig jaar in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven een internationaal verbod op de trofeeënjacht van bijvoorbeeld olifanten en leeuwen te willen onderzoeken. In de brief, aankondigt zij ook aan een internationale Wildlife Crime Conferentie te organiseren in Den Haag van 1 tot en met 3 maart 2016. Verder staat in de brief dat de staatssecretaris bij de Verenigde Naties gaat bepleiten ‘wildlife crime’ als internationale misdaad te erkennen.

Internationaal handen ineenslaan
Dijksma: 'Stroperij van bijvoorbeeld ivoor en neushoornhoorn is in mijn ogen een misdaad die er toe leidt dat de biodiversiteit en de leefbaarheid van onze wereld worden bedreigd. We moeten internationaal de handen ineenslaan om deze misdaad een halt toe te roepen. De conferentie in maart kan een bijdrage leveren aan het behoud van wildlife in de wereld.'

CITES-verdrag
Een verbod op jachttrofeeën heeft het meest effect als dat samen met andere landen wordt uitgevaardigd. Daarom wil de staatssecretaris bezien of er via het CITES-verdrag aanvullende maatregelen genomen kunnen worden waardoor het afschieten van dieren als jachttrofee onmogelijk wordt. CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna) is een overeenkomst tussen 181 landen en is sinds 1975 van kracht. CITES regelt de wereldwijde handel in ongeveer 5.000 beschermde diersoorten en 30.000 beschermde plantensoorten. Voor sommige soorten is de handel verboden, in andere gevallen zijn er vergunningen of certificaten nodig.

Internationale conferentie tegen stropen
In haar brief aan de Kamer gaat de staatssecretaris ook in op de bestrijding van stroperij. Om het stropen van wilde dieren zoals neushoorns aan te pakken, zal de staatssecretaris bij de Verenigde Naties bepleiten om ‘wildlife crime’ internationaal te erkennen als een misdaad. Verder kondigt Dijksma aan dat zij van 1 tot 3 maart 2016 een internationale conferentie over wildlife crime organiseert. Met deze conferentie wil zij een impuls geven aan een krachtige internationale inzet voor effectieve nieuwe maatregelen die een bijdrage leveren aan het behoud van wildlife. (Bron: Rijksoverheid)

Lees meer over dit onderwerp in ons digitale magazine  ZEMBLA Extra .


Rapport
Het nut van trofeejacht als bijdrage aan natuurbescherming en economie is sterk overschat. Uit een rapport van de iFAW en de Economists at Large blijkt dat trofeejacht de diverse Afrikaanse landen nauwelijks iets oplevert.

Een studie door de Port Elizabeth-universiteit in Zuid-Afrika toont aan dat de inkomsten uit eco-vriendelijk toerisme zoals safari’s meer dan vijftien keer hoger zijn dan de opbrengsten van de jacht.

Mag een overheid de import van jachttrofeeën beperken?
Ja, in principe mag een overheid het importeren van bepaalde jachttrofeeën verbieden. Er zijn namelijk uitzonderingen op de regels omtrent het vrij verkeer mogelijk. Een van die mogelijkheden betreft een importverbod. Het vrij verkeer van goederen is geregeld in de artikelen 28 en 29 van het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie (VWEU). Artikel 36 VWEU stelt dat er uitzonderingen mogelijk zijn op het vrije verkeer van goederen. Een voorbeeld hiervan is een beperking van de import uit hoofde van bescherming van de gezondheid en het leven van dieren. (Bron: Europa decentraal)

Meer over:

bloedsafari
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor