Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Jaarrecord cokevangsten op 13.000 kilo

18-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
containerschip
Het speciale opsporingsteam in de Rotterdamse haven heeft vorig jaar een recordhoeveelheid van ruim 13.000 kilo cocaïne onderschept. Ook werd ruim 700 kilo marihuana en 400 kilo heroïne ontdekt, meldt het Rotterdamse Openbaar Ministerie woensdag.
Eerder werd al bekend dat 2016 gemeten naar in beslag genomen kilo's cocaïne de boeken in zou gaan als een recordjaar, maar definitieve cijfers waren er nog niet. Het oude record van 9.800   kilo onderschepte cocaïne stamt uit 2013. Maar dat jaar zag het HARC-team, een samenwerkingsverband van zeehavenpolitie, douane en FIOD, een stijging van het aantal vangsten naar ruim 110. Gemiddeld worden er jaarlijks tussen de zeventig en tachtig onderscheppingen gedaan. Vorig jaar kwam het HARC-team 67 keer in actie.

De in totaal 13.312 kilo cocaïne die in 2016 werd aangetroffen varieerde van 1,5 kilo in een doos met geschenken uit Suriname tot 3780 kilo tussen ananassen uit Costa Rica. Ook viel volgens het OM op dat er cocaïne via of uit Curaçao kwam, van enkele kilo’s tussen huisraad tot bijna 3000 in verhuisdozen.

Regelmatig worden flinke partijen drugs onderschept. Volgens deskundigen is dat maar het topje van de ijsberg. Want voor criminelen zijn zeecontainers een ideale manier om drugs door te voeren. Bekijk ZEMBLA –  Druk aan de poort .

De politie schat dat tien procent van de drugs wordt onderschept. Wat zou de douane kunnen doen om dit te verbeteren?
 
Haperende controle
Onlangs sloegen diverse bedrijven in de Rotterdamse haven alarm : de douane laat als gevolg van computerstoringen in de haven containers zonder controle door. Het is koren op de molen van drugscriminelen. De storingen treden op in het elektronische aangiftesysteem, waarmee binnengekomen containers moeten worden aangemeld bij de douane. Die bepaalt op basis van de herkomst en de ontvanger van de lading of een risicoanalyse moet worden uitgevoerd. Medewerkers van logistieke bedrijven in de haven stellen dat het computersysteem al weken faalt en de noodprocedure van kracht is.

Meer over:

veilige-haven
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor