Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamer niet gerust op toezegging minister over landelijke PTSS-regeling brandweer

05-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
397 keer bekeken
  •  
brandweer gebouw

Een groot deel van de Tweede Kamer neemt geen genoegen met toezeggingen van demissionair minister Dilan Yesilgöz voor het verbeteren van de zorg aan getraumatiseerde brandweermensen. Dat bleek tijdens een Kamerdebat gisteren, waarin vrijwel alle fracties aandrongen op een beter vangnet voor hulpverleners met PTSS. Een deel van de Kamer wil betere en uniforme ondersteuning voor PTSS’ers nu zelf gaan afdwingen. 

Yesilgöz en Kamerleden herhaalden in het debat geraakt te zijn door de verhalen van de brandweermensen in de Zembla-uitzending ‘Opgebrand’. Ze vertelden daarin over de heftigheid van hun werk: niet alleen rukken ze uit voor branden, maar ook voor het uit auto’s knippen van zwaargewonde mensen, bij verdrinkingen en reanimaties. Doordat posttraumatische stressstoornis (PTSS) niet landelijk wordt erkend als beroepsziekte, worden brandweermensen die hieraan lijden gekort op hun salaris. Ook vertelden brandweerlieden zelf psychologische ondersteuning te moeten regelen en in slepende juridische procedures terecht te komen. 

Landelijke regeling voor PTSS-zorg

Veel Kamerfracties deden in het debat een appèl op de demissionair minister om de PTSS-zorg aan brandweermensen en andere geüniformeerde beroepen, zoals ambulancepersoneel en BOA’s, te verbeteren. Yesilgöz zei bij de Veiligheidsregio’s aangedrongen te hebben op een landelijke regeling. Daar wordt volgens haar nu ook “met spoed” aan gewerkt. Deze ‘landelijke modelregeling’ zou in oktober afgerond moeten zijn en voor zowel beroepskrachten als brandweervrijwilligers moeten gaan gelden. 

Twijfels over financiering

Toch was een groot deel van de Kamer niet gerust door die toezegging. Zo blijven ze zorgen houden over wat er precies met de regeling geregeld wordt, en over de financiering ervan. Volgens Yesilgöz is dat aan de werkgevers, de 25 Veiligheidsregio’s. “Maar laten we nu voorkomen dat er in oktober een regeling ligt en we dan van de minister horen dat het nog hangt op de financiën”, aldus CDA-Kamerlid Derk Boswijk. Yesilgöz deed echter geen toezeggingen over het bijspringen door het Rijk wanneer de veiligheidsregio’s, grotendeels betaald door de gemeenten, financieel tekort zouden schieten. 

Kamerleden dienen moties in

Een deel van de Kamer gaf daarop aan het initiatief dan naar zichzelf toe te willen trekken. GroenLinks/PvdA-Kamerlid Songül Mutluer kondigde aan, mede namens SP en CDA, een motie in te gaan dienen die de minister moet dwingen tot meer regie, en desnoods het vrijmaken van financiële middelen. Ook wil ze voorkomen dat Veiligheidsregio’s zich kunnen onttrekken uit eventuele landelijke afspraken. Met een tweede motie wil ze komen tot de oprichting van een centraal PTSS-instituut waar alle getraumatiseerde hulpverleners voor zorg en ondersteuning terecht kunnen. Beide moties lijken op breed draagvlak te kunnen rekenen. Ook VVD, BBB en PVV drongen aan op betere en uniforme zorg voor PTSS’ers.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor