De Tweede Kamer wil dat elke puppy die in Nederland wordt geboren of wordt geïmporteerd een eigen paspoort krijgt. De Kamer vraagt daarom op initiatief van de Partij voor de Dieren, die af wil van fraude door middel van vaccinatieboekjes.
Fraude met vaccinatieboekjes
Op dit moment geldt dat alleen dieren die reizen, volgens de Europese regels, een paspoort nodig hebben. Honden die het land niet verlaten krijgen alleen een vaccinatieboekje. Volgens Partij voor de Dieren-Kamerlid Esther Ouwehand vullen kwaadwillende puppyhandelaren zelf de vaccinatieboekjes in, zonder een dierenarts te raadplegen. Daardoor is het niet zeker of het dier wel ingeënt is tegen ziektes als rabiës.
In het hondenpaspoort moet vermeld staan waar het dier geboren is en tegen welke ziektes het gevaccineerd is. Met het aannemen van de motie wordt het vaccinatieboekje voor honden verboden en geldt alleen nog het dierenpaspoort.
23 dode pups in de vriezer
Ook in de recente zaak in Holwerd, waarbij de inspectie 23 dode pups in de vriezer van een handelaar aantrof, lijkt met vaccinatieboekjes te zijn gefraudeerd. Mensen die een pup kochten kregen een vaccinatieboekje mee waarop alle entingen keurig waren ingevuld. Toch werden de pups in korte tijd ziek en overleden vaak aan parvo. Deze situatie had kunnen worden voorkomen als niet het vaccinatieboekje, maar het dierenpaspoort verplicht was geweest, en er dus toezicht was geweest van een dierenarts.
De dierenarts van Dier&Recht zegt desgevraagd voorstander te zijn van het initiatief:
“De dierenarts die de pups op 6/7 weken chipt en vaccineert, is ook de dierenarts die de EU-dierenpaspoorten uitgeeft. Het chipnummer in dit paspoort wordt afgeplakt met een doorzichtig etiket, zodat er vrijwel geen fraude mee gepleegd kan worden (als je de sticker eraf trekt, dan gaat het blad stuk). Het EU-paspoort is voorzien van een serienummer, waardoor dit te registreren valt. Een hond (dier) moet gechipt zijn voordat een EU-paspoort mag worden afgegeven.”
'Stop foute puppyhandel'
De Dierenbescherming startte vorige maand met de actie ‘Stop foute puppyhandel’. De Dierenbescherming vindt dat puppyhandelaren een registratienummer moeten krijgen dat in elke advertentie waarin pups worden aangeboden moet komen te staan. Hiermee wordt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) opgeroepen snel maatregelen te nemen om de handel in pups in goede banen te leiden.
Uit onderzoek van ZEMBLA blijkt dat minimaal
50.000 honden vorig jaar illegaal ons land zijn binnengekomen
. Omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet controleren of de honden voorzien zijn van de verplichte vaccinaties, moeten alle honden verplicht geregistreerd worden. Maar dat gebeurt in veel gevallen niet, ontdekte Zembla. Op deze wijze blijft onduidelijk of de honden die uit het buitenland komen, de verplichte vaccinaties hebben gehad. 'Zeer zorgelijk', zegt specialist veterinaire microbiologie Paul Overgaauw (Universiteit Utrecht) in de ZEMBLA uitzending '
Illegale puppyhandel
'. De meeste geïmporteerde honden komen uit Oost-Europa en daar komen gevaarlijke infectieziekten voor zoals bijvoorbeeld hondsdolheid.