Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamervragen na Zembla-uitzending over wegverbreding A27

23-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1674 keer bekeken
  •  
asfalt

© ANP

Kamerleden van GroenLinks, SP en PvdD willen weten waarom minister Cora van Nieuwenhuizen niet meteen openheid heeft gegeven, voorafgaand aan het tracébesluit om de A27/A12 Ring Utrecht te verbreden. In de uitzending van Zembla bleek dat de Commissie voor de milieueffectrapportage geen actuele verkeersprognoses en stikstofberekeningen kreeg. Daarom zijn die niet meegenomen in het advies van de commissie over de wegverbreding. 

Pas nadat de commissie een oordeel uitbracht, zijn de berekeningen en prognoses opgenomen in het tracébesluit.

De gang van zaken heeft omwonenden die de zaak aanvechten bij de Raad van State op een achterstandspositie gebracht. Burgers moeten nu zelf kunnen aantonen als onderbouwingen van de minister niet kloppen. Dat stelt voormalig voorzitter van de commissie Niek Ketting: "Dat hoort niet zo in een democratie”, zegt hij.

Is er een politieke reden?

De Kamerleden willen onder andere weten of er een inhoudelijke of politieke reden is waarom niet alle onderzoeken zijn gedeeld met de Commissie voor de milieueffectrapportage. Ook vragen ze de minister hoe de omwonenden en milieuorganisaties de rechtmatigheid van het besluit kunnen onderzoeken zonder een volledig advies van de Commissie voor de m.e.r. 

Het ministerie liet eerder aan Zembla weten niet alles naar de commissie voor de milieueffectrapportage te hebben gestuurd, omdat het in de fase van de planuitwerking niet wettelijk verplicht is om advies te vragen aan de commissie. “Als u geen toets van de Commissie voor de m.e.r. wenst voor het hele project, waarom dan überhaupt nog een milieueffectrapport? Ziet u meerwaarde voor het project in een milieueffectrapport of beschouwt u het slechts als een verplicht nummer?”, vragen de Kamerleden aan de minister.

Strijd over asfalt
In de Zembla-uitzending ‘De strijd over asfalt’ blijkt dat de gemeente en de provincie Utrecht de wegverbreding ook helemaal niet zien zitten.  Maar door de crisis- en herstelwet kunnen zij niet in beroep bij de Raad van State. “Wij willen zorgen voor meer groen, meer bomen, en gezonde lucht in Utrecht, maar als het op dit soort fundamentele dingen aankomt worden we gewoon overruled door het rijk,” stelt Thijs Weistra, gemeenteraadslid voor GroenLinks Utrecht. 

Kijk de uitzending 'De strijd over asfalt':
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor