Klokkenluiders lijden vaak aan ernstige psychische klachten
19-02-2018
•
leestijd 2 minuten
•
122 keer bekeken
•
45 procent van de klokkenluiders kampt met zeer ernstige psychische klachten. Dat blijkt uit een onderzoek van Tilburg University onder 27 Nederlanders die misstanden hebben gemeld aan inspectiediensten of media, nadat interne meldingen niets opleverden.
Zware angst- of depressiesymptomen en andere ernstige psychische klachten komen onder klokkenluiders ruim zes keer zoveel voor als bij mensen die geen misstand hebben gemeld. "
Hun klachten zijn net zo ernstig als die van de slachtoffers van de vuurwerkramp Enschede twee tot drie weken na de ramp."
Uit het onderzoek blijkt ook dat het nauwelijks uitmaakt of iemand al jaren klokkenluider is of pas sinds kort. "Dit wijst erop dat veel klokkenluiders kampen met ernstige chronische psychische klachten."
Naast psychische klachten ondervindt bijna de helft zeer negatieve gevolgen voor het gezinsleven. Ongeveer tachtig procent kampt bovendien met negatieve effecten op werk en inkomen.
Bouwfraude ZEMBLA maakte meerdere uitzendingangen over klokkenluiders die grote misstanden aan het licht brachten. Een van de bekendste is die van Ad Bos, die in 2001 de bouwfraude aan het licht bracht. Bos beschikte over een schaduwboekhouding van bouwbedrijf Koop Tjuchem, die hij in ZEMBLA onthulde. Zijn melding bracht een grootschalige fraude aan het licht, maar leverde Bos veel ellende op. Jarenlang werd hij beschuldigd van omkoping van ambtenaren. Het duurde tot 2013 voor hij definitief van strafvervolging werd verlost.
De klokkenluiders in het onderzoek zijn bereikt via de Expertgroep Klokkenluiders en het (voormalige) Adviespunt Klokkenluiders. Het Huis voor de Klokkenluiders dat werd opgericht om klokkenluiders te beschermen als ze misstanden op het werk aan willen kaarten, is mislukt. Eind 2017 kondigde het voltallige bestuur aan op te stappen. Het bestuur en de medewerkers bleken te verdeeld en het bestuur had niet genoeg steun onder het personeel.
Klokkenluiders betalen nu de prijs De onderzoekers van Tilburg University schrijven dat het onderzoek aantoont dat voorkomen moet worden dat klokkenluiders, zoals nu het geval lijkt te zijn, 'de prijs betalen' voor iets waar de samenleving als geheel grote voordelen van heeft. "In die zin is te hopen dat het Huis van de Klokkenluiders snel zijn problemen te boven komt, zodat klokkenluiders steun krijgen en beschermd worden tegen alle negatieve effecten van het klokkenluiden."