Ze noemen het ´nok gaan’. Je verliest het bewustzijn of je raakt zelfs in coma raken na gebruik van GHB. Een vloeibare drug gemaakt van onder meer gootsteenontstopper en velgenreiniger. Vroeger populair in de gay scene maar tegenwoordig razend populair onder jongeren in de Nederlandse provincie.
Al snel wordt duidelijk dat GHB helemaal geen onschuldige partydrug is die voor een opgewekte stemming zorgt en de seksuele lust vergroot. Wie teveel neemt raakt niet alleen bewusteloos maar loopt kans op hersenschade of kan stikken in zijn tong. Ook vallen er doden als gevolg van GHB-gebruik. Bovendien is het goedje zeer verslavend.
GHB blijkt één van de moeilijkste drugs om van af te kicken; zomaar ‘cold turkey’ afkicken kan zelfs levensgevaarlijk zijn. Bovendien is de terugval een hardnekkig probleem. In West-Brabant zijn inmiddels honderden jongeren en volwassenen verslaafd aan GHB. De hulpvraag stijgt.
ZEMBLA onderzoekt: kan de verslavingszorg dit toenemende probleem aan?
GHB-gebruik(ers) in beeld. Een typering van de GHB-gebruiker en hun bereikbaarheid.
(Trimbos-instituut, Utrecht, 2012)
GHB-gebruik lijkt algemener geworden. Het middel wordt niet alleen meer gebruikt in de settings als de homo- en afterparty-scene, maar het wordt ook steeds meer gesignaleerd op mainstream feesten en buiten het partycir- cuit. Buiten de Randstad lijkt GHB-gebruik ook vaak niet uitgaansgerelateerd. Ook de leeftijd van de GHB-gebruiker lijkt te zijn gedaald gedurende de laatste 10 jaar. GHB is niet langer een drug voor de 25-plusser, maar wordt soms al gebruikt door 16- en 17- jarigen.
Kerncijfers verslavingszorg 2012, Ladis landelijk alcohol en drugs informatie systeem.
GHB-problematiek heeft nog geen lange geschiedenis in de verslavingszorg. Sinds 2007 wordt het als aparte problematiek geregistreerd ofschoon het al sporadisch voorkwam eind 90-er jaren. Vóór 2007 werd het onder overige middelen geregistreerd. De eerder gesignaleerde groei van het aantal hulpvragers zet zich in 2012 voort.