Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kunstgrasberg op terrein van TUF Recycling binnen een jaar opgeruimd

19-05-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
346 keer bekeken
  •  
Kunstgrasberg 2
“Over één jaar zijn er geen bergen met kunstgras of zand en rubber meer in Dongen.’’ Dat zegt burgemeester Marina Starmans in een persverklaring. De gemeente heeft eindelijk oplossing voor het opruimen van het terrein dat gehuurd werd door het omstreden bedrijf TUF Recycling. Een grote schoonmaakactie is in volle gang.

Tuf Recycling is een van de hoofdrolspelers in de Zembla-aflevering 'De kunstgrasberg' uit september 2018. Het bedrijf sloeg jarenlang zonder vergunning kunstgrasmatten op in Velddriel en Hedel. En ook op het terrein van het bedrijf zelf in Dongen werd een waslijst aan overtredingen geconstateerd. 


Illegaal

In de uitzending uit 2018 blijkt dat Tuf samen met Vink uit Barneveld het enige bedrijf in Nederland was dat tegen betaling van 10.000 tot 20.000 euro per veld, kunstgrasmatten recyclede. Althans, dat beloofde het bedrijf te doen. In de praktijk bleken bergen kunstgrasmatten illegaal opgeslagen te liggen op verschillende terreinen. 


Het gemeentebestuur heeft inmiddels ingestemd met een plan om de kunstgrasberg binnen een jaar weg te krijgen uit Dongen. Opdrachtgever en financier van het plan is directeur Jurgen Kemps van Dongen Pallets, de eigenaar van het bedrijfsterrein waarop TUF sinds januari 2015 is gevestigd.


“Wegens het lange tijd niet na kunnen komen van verplichtingen, heeft TUF op 29 april 2020 per direct de huur opgezegd’’, zegt Kemps. De ondernemer heeft volgens de gemeente de regie in eigen handen genomen en twee bedrijven de opdracht gegeven om alle rollen kunstgras en de grote hopen met zand en rubber (infill) van het terrein te verwijderen.


Brand

Kort na de uitzending van Zembla over het bedrijf TUF, brak er een grote brand uit bij het bedrijf. Het bedrijfsgebouw is daardoor flink beschadigd geraakt. De brandresten worden afgevoerd en het beschadigde gebouw gesloopt. De kunstgrasmatten worden schoongemaakt en door de shredder gehaald en kleiner gemaakt. “De vezels die overblijven dienen als grondstof voor de kunststofmarkt. Alle reststromen (infill, snijafval matten) worden afgevoerd naar erkende verwerkers. De gemeente Dongen en de omgevingsdienst Midden-West Brabant hebben het plan van aanpak beoordeeld en zullen de uitvoering ervan monitoren”, schrijft de gemeente.


De planning is dat het terrein in het voorjaar van 2021 helemaal leeg is. Er is inmiddels een koper gevonden. Het naastgelegen bedrijf ECCO heeft plannen om op het voormalige TUF-terrein een kantoorruimte met warehouse of innovatiecentrum te bouwen.


In februari besloot het Openbaar Ministerie TUF en de eigenaar van het bedrijf te vervolgen voor meerdere overtredingen met de opslag van kunstgrasmatten. Het OM sprak van ‘ernstige feiten’. “De omgeving werd opgezadeld met afval dat daar niet hoorde te liggen.”


Geen kunstgras recycling meer in Dongen

Voor de gemeente Dongen komt er een einde aan een onzekere periode. De gemeente vreesde lange tijd voor alle opruimkosten op te draaien. De eigenaar van het terrein was het getouwtrek beu en besloot zelf de kosten op zich te nemen. Om wat voor bedrag het uiteindelijk gaat wil hij niet zeggen. Over tien maanden moet het terrein schoon zijn. Dan sluit wat Dongen betreft het kunstgrashoofdstuk: “De vergunning van TUF komt dan te vervallen. Dat betekent het einde van kunstgras recycling in Dongen’’, aldus burgemeester Starmans.

Kijk de uitzending 'De kunstgrasberg':

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor