Leerplichtwet aangepast voor kinderen zonder passend onderwijs
15-12-2016
•
leestijd 2 minuten
•
76 keer bekeken
•
De leerplichtwet wordt aangepast om meer kinderen met een psychische of fysieke beperking toch naar school te laten gaan. Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs donderdag bekend gemaakt. Veel kinderen zitten nu thuis omdat er nergens een goede plek voor ze kan worden gevonden. Scholen gaan nu bij wet verplicht worden om met andere scholen te overleggen over het vinden van passend onderwijs.
Aantal thuiszitters gestegen
Dekker had al eerder aan gemeenten gevraagd nog een keer goed te kijken naar de vrijstelling van de onderwijsplicht omdat het aantal kinderen met een vrijstelling van de leerplicht was gestegen van 3100 in 2010 naar vijfduizend in 2015.
De wet Passend Onderwijs is in 2014 ingevoerd en verplicht scholen kinderen onderwijs te bieden. Dat lukt niet alle scholen bij alle kinderen, zo bleek ook vorige week uit onze uitzending 'Thuiszitters, het vervolg'.
Ieder kind dat thusizit is er een teveel
In ons eerste deel van ‘Thuiszitters’ zei de staatssecretaris al dat ieder kind dat thuiszit zonder onderwijs er een teveel is. Inmiddels zitten er nog meer kinderen thuis dan toen en is het probleem alleen maar groter geworden. ZEMBLA onderzocht hoe dat kon gebeuren. In de uitzending van vorige week uitte Dekker al zorgen over het groeiend aantal thuiszitters. Zo zei hij onder andere:
“Als je kijkt naar kinderen die worden vrijgesteld van onderwijs, en soms ontkom je daar niet aan, die zijn zo zwaar gehandicapt, die gaan naar een medisch kinderdagverblijf. Daar is het voor bedoeld. Het is niet bedoeld voor scholen die zeggen, het is een ingewikkeld kind, we regelen iets met de gemeente zodat ze niet naar school toe hoeven. Als een kind wat kan leren dan hoort ie op school thuis, ook als het ingewikkeld is”.
Onderwijs vanuit huis
De staatssecretaris denkt dat deze zogenaamde thuiszitters ‘best gedeeltelijk naar school kunnen’. Misschien kan een kind geen les volgen in een gewone klas, maar wel in een kleine klas of voor een deel vanuit huis, zegt nu het ministerie van Onderwijs.
Artsen beter op de hoogte
Ook moeten artsen beter op de hoogte zijn van de onderwijsmogelijkheden voor kinderen met lichamelijke of psychische problemen. Daarover wil Dekker gaan overleggen met minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid.