Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Lijst van slechte verpleeghuizen openbaar

05-07-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
wie-verschoont-moeder-deel-2
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft dinsdag de lijst bekendgemaakt van de verpleeghuisinstellingen die slecht presteren. Verschillende partijen in de Tweede Kamer hadden daar op aangedrongen. De Kamer wil nog deze week in debat met Van Rijn over de situatie.  Zembla heeft al in 2012 problemen gesignaleerd bij een aantal verpleeghuizen op deze lijst van de slechtst presterende verpleeghuizen, in de ZEMBLA-uitzending ‘Wie verschoont moeder – deel 2'
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de grootste zorgen over deze elf instellingen: Careyn, Evean Zorg Amsterdam, Stichting Amstelring Groep, Stichting Antroz antroposofische woonzorggroep, Stichting Beweging 3.0, Stichting Humanitas, Stichting IJsselheem Holding, Stichting Laurens, Stichting WoonZorgcentra Haaglanden (WZH), Stichting Zorggroep Florence en Zorggroep Groningen.
Dat deze instellingen vaak niet aan de normen voldoen, betekent overigens niet dat alle verpleeghuizen die onder zo'n instelling vallen onder de maat presteren. De kwaliteit en veiligheid van zorg kan bij de ene locatie op orde zijn, terwijl een andere locatie van dezelfde aanbieder flinke tekortkomingen heeft, aldus de inspectie. De rapporten van de inspectiebezoeken van de IGZ zijn al eerder gepubliceerd.
Het leven is wachten
In de ZEMBLA uitzending ' Wie verschoont moeder ' vertelt N. de Jonge dat ze de zorg voor haar moeder in verpleeghuis Bornholm, onderdeel van de Amsterdamse zorggroep Osira Amstelring, onder de maat vindt. Haar moeder is daar een paar jaar geleden opgenomen. N. de Jonge: ' Het is wachten tot je uit bed gehaald wordt, wachten tot je naar de wc mag, wachten tot iemand komt helpen met eten. Het leven is wachten. Wachten tot de dag voorbij gaat, maar ook wachten tot je dood gaat. '
Geen extra handen
Verzorgster J. Abdelghani van de instelling HWW uit Den Haag laat weten in de ZEMBLA-uitzending dat het personeel weinig terugziet van het extra geld dat is uitgetrokken door de politiek voor extra handen aan het bed: ' Het is een valse belofte zou ik zeggen, want wij hebben er niets van gemerkt. ' Haar team is vergeleken met een paar jaar geleden juist kleiner geworden.

Ook mijnheer van den Hamer (68) is ontevreden over de Haagse instelling HWW in 'Wie verschoont moeder’. Er is volgens hem te weinig toezicht en zijn vrouw krijgt geen hulp bij het eten. Dus dat doet hij zelf.  'Ik wil één ding, ’s-avonds met een gerust hart naar huis gaan. Met het gevoel: ik laat mijn vrouw verzorgd achter. Dat gevoel heb ik al jaren niet meer, want het wordt steeds slechter,' aldus mijnheer L. van den Hamer.
Ook R. Cristina, verzorgende voor de Amsterdamse instelling Amsta, heeft de zorg de laatste jaren alleen maar achteruit zien gaan: ' Er zijn dagen dat je zelf naar huis gaat met een rotgevoel, want je kunt toch niet iedereen helpen. '
35 verpleeghuizen onder verscherpt toezicht
De inspectie concludeerde in een rapport over 150 verpleeghuisinstellingen dat een behoorlijk aantal de zorg voor ouderen niet goed aankan. Over elf van de instellingen waren de zorgen dus zeer groot. Maar nog eens 38 verpleeghuizen doen het ook niet goed genoeg en blijven onder scherp toezicht staan van de inspectie.
VVD-Kamerlid Sjoerd Potters: ,, Het is goed dat we nu eindelijk weten in welke verpleeghuizen het beter moet. Ik wil dat voor het einde van de zomer in ieder geval de veiligheid in alle verpleeghuizen op orde is. Want het is toch je ergste nachtmerrie als je vader of moeder bijvoorbeeld de verkeerde medicijnen krijgt toegediend. "

Verpleeghuizen verbolgen 
Verschillende verpleeghuizen halen woensdag hard uit naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Door de publicatie van een ,,achterhaalde'' lijst van zwakke verpleeginstellingen komen zij onterecht negatief in het nieuws, stellen de zorgorganisaties.
Stichting IJsselheem Holding, een van de elf verpleeginstellingen die volgens de inspectie slecht presteert, overweegt zelfs juridische stappen te nemen. ,,De kwaliteit van zorg bij IJsselheem is op dit moment op orde'', aldus de stichting.
IJsselheem werd meer dan een jaar geleden op de vingers getikt door de inspectie. Vervolgens heeft de instelling gewerkt aan de verbeterpunten en in april van dit jaar kreeg het verpleeghuis een nieuw, onaangekondigd bezoek. Daaruit kwam naar voren dat de instelling op dat moment voldeed aan ,,bijna alle punten en beoordelingsaspecten die de inspectie heeft gehanteerd''. Dat de zorginstelling toch op de lijst staat, komt doordat het laatste inspectiemoment niet is meegeteld in de beoordeling.
Ook de Zorggroep Groningen is boos en stelt ook dat de lijst is achterhaald. ,,Wij betreuren dit ten zeerste, omdat hiermee een incompleet beeld ontstaat, en Zorggroep Groningen onterecht negatief in het nieuws komt. Om op deze manier in het nieuws te komen, komt bij ons hard aan, zeker na de zeer intensieve inspanningen om onze kwaliteit te verbeteren'', aldus de directie.
Stichting Zorggroep Florence in Den Haag zegt eveneens dat het voor een belangrijk deel om een verouderde lijst gaat. ,,Een aantal van onze locaties is afgelopen mei en juni opnieuw bezocht door de inspectie en kreeg een ruime voldoende. Florence voldoet dan ook, in tegenstelling tot wat het rapport meldt, aan alle eisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg''.
NPCF: 'Niet overhaast reageren'
Mensen met ouders in een verpleeghuis dat valt onder  de lijst  van slecht presterende zorginstellingen staat, moeten niet overhaast op zoek gaan naar een andere instelling. Patiëntenfederatie NPCF waarschuwt dat het voor bewoners erg moeilijk is om te verhuizen, omdat hoogbejaarde mensen daar vaak niet goed tegen kunnen.   


(Bron: ANP / ZEMBLA)
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor