Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

LTO roept toelatingsautoriteiten op tot snelle herbeoordeling van glyfosaat

12-06-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4104 keer bekeken
  •  
boeren akker glyfosaat pesticiden

Land- en Tuinbouworganisatie LTO roept de Europese en Nederlandse toelatingsautoriteiten op om glyfosaat zo snel mogelijk opnieuw te beoordelen. Dit meldt een woordvoerder van LTO aan Zembla. Aanleiding is een grootschalig internationaal proefdieronderzoek waaruit een verband blijkt met kanker. Toelatingsautoriteit Ctgb heeft inmiddels toegezegd dat ze het onderzoek op verzoek van het ministerie van Landbouw gaat beoordelen.

Onderzoekers uit Europa en de Verenigde Staten vonden een statistisch significant verband tussen glyfosaat en kanker. Er was een link met meer dan tien tumoren, waaronder huid- en leverkanker.

LTO: geef dit 'de hoogste prioriteit'

“LTO is van mening dat wetenschappelijke inzichten altijd leidend moeten zijn bij de toelating van gewasbeschermingsmiddelen.” Daarom zegt de boerenorganisatie het oordeel af te wachten van de “onafhankelijke instituten die verantwoordelijk zijn voor deze risicobeoordeling”, namelijk EFSA, de Europese toelatingsautoriteit en het Ctgb, de Nederlandse toelatingsautoriteit: “We roepen beide instituties om op de beoordeling van deze nieuwe wetenschappelijke studie de hoogste prioriteit te geven.”

De LTO hoopt intussen dat er geen overhaaste conclusies worden getrokken vooruitlopend op het oordeel van EFSA en het Ctgb. Anderzijds, zegt de belangenorganisatie voor boeren, “mocht uit hun analyse blijken dat de onderzoeksresultaten correct zijn, en er daadwerkelijk een verhoogd risico op kanker bestaat voor mens en dier, dan is voor LTO zonneklaar dat de toelating van glyfosaat met onmiddellijke ingang moet worden ingetrokken. De bescherming van de volksgezondheid en het voorkomen van menselijk leed moeten altijd voorop staan.” 

Lees de volledige reactie van LTO:

Het Ctgb zegt de studie goed te gaan bekijken en er vervolgens over te rapporteren. "Dat gebeurt gewoon openbaar wat ons betreft", laat een woordvoerder van het Ctgb aan persbureau ANP weten.

'Baanbrekend' en 'zorgwekkend' onderzoek

Toxicoloog Paul Scheepers (Radboud Universiteit) en hoogleraar risicobeoordeling Ad Ragas (Radboud Universiteit) noemden de bevindingen van het internationale onderzoek eerder tegenover Zembla “baanbrekend” en “zorgwekkend”. Ook zij vinden dat de Europese toelatingsautoriteiten de stof zo snel mogelijk moeten herbeoordelen. 

Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66) wil dat het gebruik van onkruidverdelgers met glyfosaat per direct stopt, in ieder geval tot er een herbeoordeling is uitgevoerd en er duidelijkheid is: “Het bewijs stapelt zich op: mensen worden ziek van landbouwgif. We moeten nu de publieke gezondheid vooropstellen.” Gerbrandy heeft vragen aan de Europese Commissie gesteld waarin hij oproept tot een snelle risicobeoordeling en tot het nemen van adequate maatregelen die de volksgezondheid beschermen.

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor