Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Luchtvervuiling in Europese steden sterk afgenomen door maatregelen tegen coronavirus

25-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
luchtvervuilingeuropa
De luchtvervuiling in Europa is sterk afgenomen, vooral in grote steden waar een lockdown van kracht is. Doordat er minder verkeer is als gevolg van maatregelen tegen de coronacrisis, zijn de concentraties stikstofdioxide (NO2) op sommige plekken gehalveerd.

Het Europees Milieuagentschap meldt dat op basis van metingen op 3000 locaties verspreid over Europa. In Barcelona, Madrid en Lissabon zijn afgelopen week dalingen tussen de 40 en 55 procent geregistreerd. Het agentschap meldt gegevens over de volgende steden:

Milaan:
De concentratie stikstofdioxide was de afgelopen vier weken 24 procent lager dan de vier weken ervoor. De gemiddelde concentratie was tussen 16 en 22 maart 21 procent lager dan dezelfde week in 2019.

Bergamo:
De gemiddelde concentratie was tussen 16 en 22 maart 47 procent lager dan dezelfde periode in 2019.

Rome:
De gemiddelde concentratie was de laatste vier weken tussen de 26 en 35% lager dan dan dezelfde periode in 2019.

Barcelona:
De gemiddelde concentratie was tussen 16 en 22 maart 40 procent lager dan de week ervoor. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar was de daling 55 procent.

Madrid:
De gemiddelde concentratie was tussen 16 en 22 maart 56 procent lager dan de week ervoor. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar was de daling 41 procent.

Lissabon:
De gemiddelde concentratie was tussen 16 en 22 maart 40 procent lager dan de week ervoor. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar was de daling 51 procent.

Het agentschap zegt dat de data een goed beeld geven van de enorme daling van luchtvervuiling. “Maar er zijn ambitieuze investeringen nodig en een vooruitstrevend beleid, om luchtvervuiling op de lange termijn aan te pakken. Daarom werkt de huidige crisis en de impact die de crisis op andere vlakken teweeg brengt, tegen hetgeen dat we proberen te bereiken: een goed geleide overgang naar een veerkrachtige en duurzame samenleving.” Klimaatbeleid en de investeringen die daarvoor nodig zijn lijken door de crisis stil te liggen.

Volgens het agentschap leidt slechte luchtkwaliteit ieder jaar tot 400.000 doden in Europa. Luchtvervuiling vormt dus het grootste gevaar voor de volksgezondheid in Europa. Blootstelling aan stikstofdioxide kan zorgen voor luchtwegklachten, astma-aanvallen en een verhoogd risico op infecties.

Het is niet duidelijk of dit de toestand van mensen met het coronavirus verslechtert, aldus het agentschap in Kopenhagen. Daar is meer onderzoek voor nodig.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor