Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Maatregelen tegen hamsteren medicijnen om tekorten tegen te gaan

17-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
bitterzoete-suikermedicijnen
Mensen die medicijnen gebruiken, kunnen de gebruikelijke hoeveelheden meekrijgen, maar ze mogen niet extra bijbestellen. Apotheken, drogisterijen, groothandels en de overheid hebben afspraken gemaakt om te voorkomen dat mensen aan het hamsteren slaan. Ook de verkoop van paracetamol wordt aan banden gelegd, zodat het voor iedereen beschikbaar blijft.

Drogisterijen krijgen het advies om klanten voorlopig maximaal drie pakjes van de pijnstiller te verkopen. Voor receptgeneesmiddelen geldt dat ze niet in grotere hoeveelheden dan normaal worden uitgegeven. "Deze voorzorgsmaatregelen zijn genomen, zodat andere mensen niet met lege handen komen te staan", meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

'Er kunnen leveringsproblemen ontstaan'
De uitbraak van het coronavirus heeft vooralsnog niet geleid tot een tekort aan geneesmiddelen, aldus het CBG. "Het is echter niet uit te sluiten dat er leveringsproblemen kunnen ontstaan als het handelsverkeer met China en India langere tijd wordt belemmerd." In die landen wordt veel medicatie geproduceerd. 

India maakte begin maart al bekend de export van 26 werkzame stoffen en de daaruit vervaardigde medicijnen stil te leggen. Het gaat om medicijnen als Paracetamol, verschillende soorten antibiotica en aciclovir, een medicijn om herpes mee te behandelen. India vreest zelf op termijn medicijntekorten door de uitbraak van het coronavirus en voerde daarom restricties in.

China en India
Veel werkzame stoffen voor medicijnen komen uit China en gaan vervolgens naar India. Daar wordt er in veel gevallen een halffabrikaat van gemaakt, dat uiteindelijk naar andere plekken in de wereld gaat. In die fabrieken wordt het uiteindelijke medicijn gemaakt. Sommige medicijnen worden in India al volledig gefabriceerd. Europa is volgens Dinesh Dua, voorzitter van de Farmaceutische Exportbevorderingsraad van India (Pharmexcil) voor 26 procent van de generieke medicijnen afhankelijk van India voor het halffabrikaat.

In april sloegen de Amerikaanse en Europese overkoepelden organisaties van fabrikanten van werkzame stoffen in medicijnen (de EFCG en BPF) al alarm. Zij verwachten door de verspreiding van het coronavirus, grote medicijntekorten in Europa en Amerika. Dit komt omdat het Westen de afgelopen twintig jaar steeds afhankelijker is geworden van Azië voor medicijnen. Dat is te zien in de Zembla-uitzending, Medicijnmacht China.

Leverancier Mediq
Dat mensen proberen meer medicatie of medische hulpmiddelen in te slaan, merkt ook leverancier Mediq. Die krijgt veel aanvragen binnen, maar roept klanten op hun "gebruikelijke bestelcyclus" te blijven volgen. "Met alle andere marktpartijen is afgesproken dat we geen extra hoeveelheden - buiten de machtiging van uw behandelaar - leveren", meldt Mediq in een bericht aan patiënten. "We houden onze voorraad op peil en kunnen alle klanten blijven leveren wat nodig is."

Het ministerie van Volksgezondheid houdt de beschikbaarheid van medicijnen "nauwlettend in de gaten". De afspraken die nu gelden zijn gemaakt binnen de speciale Werkgroep Geneesmiddelentekorten, waarin de belangrijkste partijen uit de branche vertegenwoordigd zijn. Die werkgroep bestaat overigens al enkele jaren, omdat de aanvoer van geneesmiddelen ook voor de corona-uitbraak al knelpunten kende.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor