Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Meer bos, maar de kwaliteit is slechter

05-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
649 keer bekeken
  •  
ANP bos

In de afgelopen dertig jaar is er meer bos bijgekomen in Europa, maar de kwaliteit van de bossen is verslechterd. Dat heeft weer gevolgen voor de bestrijding van klimaatverandering. Dit staat in een onderzoek van de Europese Rekenkamer naar het bosbeleid in de Europese Unie.

De Europese Unie beschikt over bijna 180 miljoen hectare bos. De afgelopen dertig jaar is dat gebied met 10,2 miljoen hectare gegroeid. Maar van al die bossen is slechts 14 procent in goede staat. De rest van de bossen is in een ‘ontoereikende’ staat (54 procent) of zelfs in een ‘slechte’ staat (13 procent).

Bossen kunnen verstoord raken door de effecten van klimaatverandering. Ze worden bedreigd door branden, droogtes, stormen, de stijging van de zeespiegel of de komst en verspreiding van ziektes en plagen. Het vermogen van bossen om CO2 uit de atmosfeer te halen, en zo dus een rol te spelen in de strijd tegen klimaatverandering, neemt bij ‘slechte’ bossen af.

Illegale houtkap

De Rekenkamer stelt dat de Europese Commissie de afgelopen tijd te weinig heeft gedaan om bossen te beschermen. Zo zou er meer gedaan kunnen worden tegen illegale houtkap. De onderzoekers vinden dat er bijvoorbeeld meer gebruik gemaakt zou kunnen worden van lucht- en satellietfoto’s bij het opsporen van illegale houtkap.
Ook merkt de Rekenkamer op dat er voor bosbouw veel minder geld beschikbaar is dan voor landbouw, terwijl het oppervlakte waar het over gaat minstens even groot is. 

'Het beloofde bos' 

Nederland is binnen de Europese Unie een van de minst beboste landen. In de Zembla-uitzending 'Het beloofde bos' blijkt dat er de laatste tien jaar meer bomen zijn gekapt dan dat er nieuwe bijkwamen. Ook is het bos dat teruggeplant wordt, niet altijd van goede kwaliteit.

De Rekenkamer waarschuwt voor het ontstaan van monocultuurgebieden: grote gebieden waar alleen maar dezelfde bomen staan. Een nieuw bosgebied moet uit een verscheidenheid aan soorten bestaan, dan is het bos beter bestand tegen klimaatverandering. Maar de Rekenkamer stelt vast dat dat lang niet altijd gebeurt. In de praktijk zetten bosbouwers die soorten vaak naast elkaar, in plaats van door elkaar heen.

Bekijk de uitzending 'Het beloofde bos'

Of bekijk de Zembla Kort-uitzending op Youtube

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor