Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Meer dan 1100 migranten verdronken in 2021

27-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
471 keer bekeken
  •  
migranten middelandse zee ANP
In de eerste zes maanden van 2021 zijn zeker 1.146 vrouwen, mannen en kinderen die Europa probeerden te bereiken, verdronken op zee. Dat is een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode in 2020, meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM)
In de eerste zes maanden van dit jaar kwamen op de Middellandse Zee bijna 900 migranten om. Daarnaast verdronken nog eens 250 mensen die vanuit West-Afrika via de Atlantische Oceaan de Canarische Eilanden probeerden te bereiken.

Doordat sommige bootongelukken en overlijdens uiterst moeilijk te verifiëren zijn, wijst de IOM erop dat het aantal doden op zeeroutes naar Europa veel hoger is dan de beschikbare gegevens laten zien. Daarnaast zijn in de genoemde cijfers, recente ongelukken niet meegerekend. Zo werd vrijdag bekend dat zeker 57 migranten zijn verdronken nadat hun boot kapseisde voor de kuste van Libië. Getuigen hebben verklaard dat onder de dodelijke slachtoffers twintig vrouwen en twee kinderen zijn.
De stijging van het aantal dodelijke ongevallen op zee komt deels doordat de migratie vanuit Noord-Afrika naar Europa weer aantrekt. Vorig jaar was er een dip vanwege de coronapandemie. In totaal probeerden in 2021 al 76.000 mensen de levensgevaarlijke oversteek naar Europa te maken, een toename van 58 procent.

Terugkeer in Libië levensgevaarlijk

Meer dan 31.500 mensen zijn onderschept door de Noord-Afrikaanse autoriteiten. Ongeveer de helft van hen is teruggestuurd naar Libië. IOM noemt dat “zorgwekkend”.  De teruggestuurde migranten worden volgens IOM onderworpen aan willekeurige detentie, afpersing, verdwijningen en marteling.

Dat is ook te zien in de Zembla-uitzending ‘Handel in vluchtelingen’. Daarin blijkt dat migranten in Libië inderdaad in levensgevaarlijke situaties belanden. Ze zijn een makkelijke prooi voor smokkelaars. Ze worden uitgebuit, mishandeld, ontvoerd en hun families afgeperst.

Bijna 24.000 doden sinds 2014

De IOM is in 2014 het Missing Migrants Project gestart dat vermissingen en overlijdens van migranten op zee documenteert. Sindsdien zijn er zeker 23.720 migranten op zee overleden. Doordat de data die voorhanden is vaak gebrekkig is, ligt het werkelijke aantal veel hoger, denkt IOM. 
De organisatie roept Europa op om naar humane oplossingen te zoeken voor het migratieprobleem. 193 landen hebben zich gecommitteerd aan de zogeheten duurzame doelstellingen van de Verenigde Naties.

De kern van die doelstellingen is “een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering.” Doelstelling 10 luidt: "het verminderen van ongelijkheid binnen en tussen landen."

IOM vraagt landen om afgesproken maatregels uit te voeren

Een van de maatregels die onder 10.7 van de duurzame doelstellingen beschreven staat, is de “ordentelijke, veilige, reguliere en verantwoorde migratie en mobiliteit van mensen vergemakkelijken, onder meer door de implementatie van gepland en goed beheerd migratiebeleid.”

IOM vraagt landen die zich hieraan gecommitteerd hebben om de daad bij het woord te voegen: “IOM herhaalt de oproep aan staten om dringende en proactieve maatregelen te nemen om het verlies aan mensenlevens op maritieme migratieroutes naar Europa te verminderen en om hun verplichtingen uit hoofde van het internationaal recht na te komen”, zegt IOM-directeur-generaal António Vitorino. Nederland is een van de 193 landen die de VN-doelstellingen hebben ondertekend. 

Download het hele rapport van IOM:
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor