Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Meer dan 200.000 Europeanen tekenen petitie tegen houtige biomassa

15-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
975 keer bekeken
  •  
bos als brandstof biomassa
Meer dan 200.000 Europeanen hebben een petitie getekend die lidstaten oproept om subsidies en andere stimulansen voor het verbranden van biomassa te beëindigen en Europese bossen te beschermen tegen verbranding voor hernieuwbare energie.
Diederik Samsom, kabinetschef van vicevoorzitter Frans Timmermans heeft de petitie op het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel in ontvangst genomen.

'EU-burgers betalen meer dan 6 miljard euro'

Volgens de initiatiefnemers betalen EU-burgers jaarlijks meer dan 6 miljard euro om houtverbranding te subsidiëren als hernieuwbare energie. De ondertekenaars vinden dat dit proces moet stoppen en geld moet worden gestoken in "energiebesparing en échte hernieuwbare energiebronnen".

De Europese bossen zijn 'in handen van Frans Timmermans en Diederik Samsom', stellen de drie natuurorganisaties WeMove, Natural Resources Defence Council en Rettet den Regenwald, de initiatiefnemer van de petitie. De actie wordt ondersteund door 127 organisaties uit Europa en daarbuiten. Ze willen dat energie die wordt opgewekt door het verbranden van boshout niet wordt meegeteld voor de doelstellingen voor hernieuwbare energie en dat de EU prioriteit geeft aan bosbescherming en biodiversiteit.

Binnenkort valt een besluit over aanpassing van een Europese richtlijn over hernieuwbare energie en welke biomassa daar onder valt. Dat zal bepalen of de industriële houtkap en verbranding van bosbiomassa in Europa en daarbuiten de komende 15 tot 30 jaar wordt gestimuleerd of juist afgeremd.

Nederland stopt voorlopig met subsidie

In Nederland is veel protest tegen biomassacentrales die hout verbranden. Het demissionaire kabinet is voorlopig gestopt met het toekennen van nieuwe subsidies voor deze centrales. Hoewel er geen nieuwe subsidies worden verstrekt, betekent het niet dat Nederland per direct ook stopt met het opwekken van energie door houtverbranding. Biomassa is volgens de demissionaire staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Klimaat en Energie nog zeker tot 2030 nodig om op een betaalbare manier de klimaatdoelen te halen, omdat alternatieve vormen van groene energie volgens de staatssecretaris duurder zijn. 
Kijk hier onze uitzending over biomassa: 'Bos als brandstof (2017)'
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor