Meer meldingen over burenruzies: 'mensen hebben steeds kortere lontjes'
28-08-2018
•
leestijd 2 minuten
•
262 keer bekeken
•
Steeds meer mensen doen een beroep op buurtbemiddeling voor eerste hulp bij een burenruzie. In 2017 steeg het aantal meldingen bij buurtbemiddelingsorganisaties van 13.000 naar 15.000, meldt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).
De meeste burenruzies gaan over geluidsoverlast, pesterijen en tuin- of buitenproblemen, zoals gedoe over een schutting, overhangende takken en rookoverlast door een barbecue of vuurkorf.
'Alles moet kunnen'
Er is volgens het CCV geen eenduidige verklaring voor de stijging te geven. Enerzijds ervaren mensen meer overlast van elkaar, anderzijds wordt buurtbemiddeling steeds bekender en worden klagers vaker doorverwezen. "Dat de lontjes korter worden, is al een tijdje aan de gang. Mensen leven in hun eigen bubbel en vinden dat alles moet kunnen, maar hebben wel steeds meer last van anderen", zegt een woordvoerster.
ZEMBLA maakte in 2015 een uitzending over burenruzies. Daaruit bleek dat een op de drie mensen er weleens last van heeft. Een half miljoen burgers ervaart zelfs zoveel hinder van hun buren dat hun dagelijks leven daar ernstig onder lijdt. Ze worden ziek, depressief, angstig en kunnen niet meer werken. De overheid is verplicht om bij ernstige vormen van overlast op te treden. ZEMBLA onderzocht hoe effectief die aanpak van de overheid is als het om burenruzies gaat.
Buurtbemiddeling
Steeds meer gemeenten in Nederland bieden buurtbemiddeling aan. Sinds begin 2017 zijn er 54 nieuwe gemeenten bijgekomen, waarmee het totaal nu op 286 staat. Dat is driekwart van het aantal Nederlandse gemeenten.
Dat het overige kwart nog geen buurtbemiddeling heeft, vindt het CCV een gemiste kans. "Het is een toegankelijke en goedkope dienst die ervoor zorgt dat bewoners zich weer thuis voelen in hun eigen huis. In zeven op de tien gevallen worden burenruzies naar tevredenheid opgelost", aldus de woordvoerster.