De Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) staat open voor een begrenzing van de melkgeitenhouderij. Dat verteltJos Tolboom, voorzitter van de LTO vakgroep melkgeiten in ZEMBLA. Sinds bekend is geworden dat omwonenden van een geitenbedrijf een verhoogd risico hebben op longontsteking, is er veel onrust. De geitenbranche wil graag maatschappelijk draagvlak behouden en praat daarom sinds afgelopen maand met bewoners, milieuorganisaties en overheid over hoe de sector kan doorgroeien.
"Om dat op een verantwoorde manier te doen, zul je kaders moeten respecteren. Dat is op dierwelzijn, diergezondheid maar ook naar je omgeving toe. Dat de sector an sich op een gematigde snelheid groeit zolang dat past. En als het niet meer past dan is het ook klaar", zegt Tolboom.
Vaker longontsteking
Dat mensen binnen een straal van 2 kilometer van een geitenboerderij wonen vaker longontsteking krijgen, is inmiddels duidelijk. Maar wat daarvan precies de oorzaak is, daar wordt dit moment nader onderzoek naar gedaan. "
We denken toch dat het een of ander micro-organisme moet zijn. Maar het is niet bekend welk micro-organisme dat is",
zegt professor Dick Heederik van het instituut voor risicoanalyse (IRAS) van de Universiteit Utrecht. "
Het kan ook door de mest komen bijvoorbeeld en de groei van micro-organismen in de mest. We weten het niet.
En we zijn daarom ook heel blij dat nu wel onderzoek gaat lopen."
Bekijk de eerste beelden van de ZEMBLA-uitzending 'Ziek van geiten'
Omfietsen
Ondertussen weten omwonenden niet goed wat ze moeten doen. ZEMBLA streek voor de
uitzending 'Ziek van geiten
' neer in het Gelderse dorpje Hurwenen. Bijna alle 868 inwoners wonen binnen 2 kilometer afstand van een grote geitenboerderij met ruim 7000 geiten. Een inwoner met astma fietst voor de zekerheid kilometers om, zodat ze niet langs de boerderij hoeft. "Dat dat dan zo uitwerkt dat je in je persoonlijke levenssfeer daar zo’n last van hebt, dat vind ik dan heel vervelend", zegt Jos Tolboom. "Ik weet niet hoe ik dat weg moet nemen. Als ik het weg kon nemen zou ik het wegnemen. We staan te popelen om maatregelen te nemen. Maar we moeten wel weten welke maatregelen. En zolang we dat niet weten dan staan wij ook met lege handen."
Toch doorgroeien
Uit voorzorg hebben 9 provincies inmiddels een ‘geitenstop’ ingesteld. Zo ook de provincie Gelderland. Maar in Hurwenen, mag de geitenboer middenin de dorpskern toch doorgroeien van 7000 naar ruim 13000 geiten. Dat kan doordat zijn vergunning dateert van vóór de geitenstop. Tolboom van LTO wil geen uitspraken doen over individuele gevallen, maar zegt wel tegen ZEMBLA: "
Wat wij als LTO belangrijk vinden is dat boeren een goede relatie met hun omgeving hebben. Dus we zeggen blijf in gesprek. En ik zou de boeren dus ook echt oproepen: zorg dat je dingen doet waarmee je de relatie met de buurt goed houdt. Heel belangrijk."