Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Militair Milou krijgt na lange strijd eerste handboek hitteziekte van Defensie uitgereikt

05-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1109 keer bekeken
  •  
Milou Waterschoot hitteletsel Defensie
”Milou, jij had het lef om in de uitzending van Zembla te verschijnen, om je verhaal te doen.” Staatssecretaris van Defensie, Barbara Visser, sprak lovende woorden over sergeant Milou Waterschoot tijdens de presentatie van het ‘Handboek hitteziekte’. Dit boek van Defensie moet hitteberoertes bij militairen gaan voorkomen en militairen en opleiders bewust maken van de risico’s.
 
Zembla onthulde vorig jaar dat in een zeer kritisch rapport van de commissie hittestuwing in 2019 werd geconcludeerd dat grote fouten bij Defensie hebben geleid tot incidenten waarbij militairen hitteletsel opliepen. In de rapportages beschrijft de onderzoekscommissie onder meer dat leidinggevenden onvoldoende controleren of militairen tijdens oefeningen in warme weersomstandigheden wel voldoende drinken. Ook concludeert de commissie in alle rapporten dat 'het kennisniveau van de instructeurs over hitteletsels beperkt is'. 

Mijlpaal voor Milou
Dat het kennisinstituut van Defensie nu zelf met een handboek komt over het voorkomen van hitteletsel, betekent ook een mijlpaal voor Milou. Zij probeert al jarenlang mensen bewust te maken van de gevolgen van hitteberoerte en zeker bij Defensie.
 
Het leven van Milou verandert in 2017 compleet als ze tijdens een militaire oefening op de Arnhemse Heide een hitteberoerte krijgt. Haar droom om militair verpleegkundige te worden valt in duigen.

Ruim vijf uur na het incident belandt ze in het ziekenhuis. Doordat haar lichaam zo verhit is geraakt, is haar bloed gestold. Ze krijgt zuurstoftekort in haar hersenen, eiwitten worden afgebroken en organen vallen uit. 

Milou doet haar verhaal in de Zembla-uitzending ‘De hitteslachtoffers van Defensie’

Hoog op de agenda bij Defensie 
Ruim een jaar later is er veel veranderd. Het onderwerp staat hoog op de agenda bij Defensie, zo staat op de website van het ministerie. En dat blijkt uit het symposium dat afgelopen week door het kennisinstituut van Defensie is georganiseerd, waarbij Milou een van de vier hoofdgasten was. 

Nog steeds kampt ze met blijvende neurologische en lichamelijke schade. Haar kortetermijngeheugen is aangetast. Onthouden en informatie terugzoeken is erg lastig. Prikkels, zoals geluiden, licht en geuren komen veel heftiger bij haar binnen en het kost veel meer energie om ze te verwerken. Ook kan ze haar lichaamstemperatuur niet meer regelen. Bij inspanning, koelt ze niet af. “Op het moment dat mijn hartslag boven de 150 komt loopt mijn kerntemperatuur al weer op. Een stukje wandelen met de hond is al bijna te veel”, zei ze eerder ook tegen Zembla.
Staatssecretaris draagt handboek op aan Milou 
Staatssecretaris Barbara Visser laat via een videoboodschap tijdens het symposium weten dat ze het eerste exemplaar van het ‘handboek hitteziekte’ aan Milou opdraagt. Visser is onder de indruk van hoe Milou van een hele negatieve ervaring iets positiefs heeft weten te maken. “Door juist wat er met jou is gebeurd naar voren te brengen, je collega’s er bewust van te maken. Daarmee heb je eigenlijk iets heel negatiefs, wat jou persoonlijk ook heel erg heeft geraakt en daarmee ook je familie, op een positieve manier naar voren weten te brengen”, aldus Visser.
 
Het gepresenteerde handboek hitteziekte richt zich op algemeen militair personeel, militaire commandanten en medisch personeel met de bedoeling ze te informeren over wat kenmerken zijn van hitteziekte en hoe het is te voorkomen. Ook geeft het handboek duidelijkheid over wat er moet gebeuren als een militair oververhit raakt.
 
Manier van verwerken
Voor Milou betekent de bijeenkomst een overwinning. Het begin is gemaakt zegt ze, want er is nu informatie over hitteziekte voorhanden, waarvan ze hoopt dat die binnen heel Defensie wordt gebruikt. En ook daarbuiten: “Mezelf inzetten zodat ik hopelijk voor anderen kan voorkomen wat er met mij is gebeurd, is mijn manier van verwerking geweest. Dit heeft mij geholpen om door de moeilijke tijd heen te komen. Om dan een boodschap van de staatssecretaris te krijgen is heel speciaal. Het voelt als een erkenning voor de strijd die ik gevoerd heb en zal blijven voeren. Voor mijzelf zal ik in de toekomst altijd moeten blijven zoeken naar de beste balans. De restverschijnselen blijven en daar zal ik toch het beste van moeten maken.”

Lees het ‘Handboek hitteziekte’:
Bekijk het verhaal van Milou Waterschoot:
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor