Miljoenenclaim in rechtszaak rond fatale brand Grenfell Tower
13-07-2021
•
leestijd 2 minuten
•
2668 keer bekeken
•
Organisaties die betrokken waren bij de rampzalige renovatie van de Grenfell Tower in Londen zijn aangeklaagd voor tientallen miljoenen euro’s schadevergoeding. Nabestaanden en overlevenden van de enorme brand in de torenflat hebben de zaak aangespannen. Ook brandweerlieden die betrokken waren bij de bestrijding van de vuurzee eisen schadevergoeding. Dat meldt The Guardian.
Sommige brandweermannen kunnen naar eigen zeggen niet meer werken door het trauma dat ze op hebben gelopen. Bij de brand op 14 juni 2017 kwamen 72 mensen om het leven en raakten honderden mensen dakloos.
Een onderzoek ingesteld door de Britse regering naar de oorzaak van de brand, heeft uitgewezen dat het vuur zich razendsnel via de gevel kon verspreiden vanwege de aanwezigheid van brandbare gevelplaten in combinatie met kunststof-isolatiepanelen.
Isolatiefabrikanten Kingspan en Celotex
Op de beklaagdenbank zitten onder andere het Amerikaanse bedrijf Arconic dat de brandbare bekleding van de flat maakte, maar ook de isolatiefabrikanten Celotex en Kingspan. Het is de eerste keer dat de bedrijven voor de rechter moeten verschijnen vanwege de ramp in de Grenfell Tower.
Het merendeel van het isolatiemateriaal dat in de Grenfell Tower is gebruikt, kwam van het bedrijf Celotex. Een kleiner deel kwam van Kingspan. Kingspan is de grootste producent van kunststof-isolatie en levert ook in Nederland. Volgens de Britse onderzoekers zou Kingspan hebben gelogen over de brandveiligheid van de zogeheten K15-isolatie. Dit type isolatie slaagde in 2007 niet voor een Engelse brandtest. Voor die brandtest wordt een levensechte situatie nagebootst, waarbij een 9 meter hoge gevel is nagebouwd. Die gevel, met K15-isolatie, brandde tijdens de test als een fakkel. Kingspan hield het rapport geheim.
Brandende belangen
In Nederland levert Kingspan ook K15. In de Zembla-uitzending zegt het bedrijf dat de K15-isolatie die het in Nederland levert, een hele andere samenstelling heeft dan de isolatie die in Groot-Brittannië voor de Grenfell Tower is gebruikt. Maar het bedrijf wil tegen Zembla niet zeggen wat de exacte verschillen zijn. Ook mogen we vertrouwelijke testrapporten niet inzien.
In Engeland hebben de onderzoekers, gesteund door het hooggerechtshof, wel toegang gekregen tot testrapporten van de verschillende bedrijven en allerlei andere informatie over de renovatie van de flat. Voor de nabestaanden en slachtoffers die de bedrijven voor de rechter slepen, betekent dit dat er een hoop informatie voorhanden is. Kijk de uitzending 'Brandende belangen':
Naast Kingspan, Celotex en Arconic, klagen de eisers twintig andere bedrijven en organisaties aan. Bijvoorbeeld Rydon, de hoofdaannemer die de renovatie van de flat uitvoerde, en de Royal Borough of Kensington and Chelsea, de verhuurder van de torenflat.
De zaak is pas net van start gegaan, maar het zal maanden duren voordat er een vervolgzitting komt, meldt The Guardian. Dat komt doordat advocaten van de eisers om uitstel hebben gevraagd. Zij willen onderzoeken of ze buiten de rechtszaal tot een overeenkomst kunnen komen met de beklaagden. Ook wachten ze op nieuwe onderzoeksresultaten van de commissie die inmiddels al vier jaar onderzoek doet naar de ramp.