Minder snel 'kale taakstraf'
09-10-2008
• leestijd 2 minuten
Plegers van ernstige zeden- of geweldsdelicten kunnen binnenkort nauwelijks nog wegkomen met een taakstraf. Minister Hirsch Ballin van Justitie komt met een nieuwe wet die dit regelt.
In juli maakte Hirsch Ballin bekend dat hij het Openbaar Ministerie had opgedragen ervoor te zorgen dat onder andere verkrachters niet langer een taakstraf krijgen opgelegd.
Direct na de ZEMBLA-uitzending '
Moord, doodslag, taakstraf
' van oktober 2007 vroeg een Kamermeerderheid minister Hirsch Ballin van Justitie om maatregelen te treffen. In de uitzending was te zien dat plegers van steeds zwaardere delicten ervan af komen met een taakstraf. Zo kreeg een scoutingleider uit Vlaardingen een taakstraf voor ontucht en het vervaardigen van kinderporno.
Kale taakstraf
Nu heeft Hirsch Ballin - vooruitlopend op de aangekondigde wet - al aan de officieren van justitie de opdracht gegeven geen werkstraf te eisen bij ernstige gewelds- of zedendelicten. Het gaat hier dan om een 'kale taakstraf'; het blijft wel mogelijk een combinatie van straffen te geven, zoals een taakstraf met thuisdetentie of elektronisch toezicht.
Hirsch Ballin heeft dit bekendgemaakt in de Kamer. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt hem.
Tongzoen
Rechters kunnen wel op basis van argumenten afwijken van de regel. Zo wil de minister bijvoorbeeld voorkomen dat een man die in de kroeg een vrouw tegen haar zin een tongzoen geeft, meteen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf krijgt. Een gedwongen tongzoen is immers officieel verkrachting en daarmee een ernstig zedenmisdrijf.
In de ZEMBLA 'Moord, doodslag, taakstraf' was te zien dat rechters in 2006 54 keer een taakstraf oplegden voorverkrachting en 225 keer voor aanranding. In totaal worden per jaar zo'n 43.000 keer taakstraffen opgelegd door rechters. De uitzending is genomineerd voor de VVOJ-prijs.