Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minister erkent dat onkostenvergoeding voor weduwe Mieremet niet geheim had mogen blijven

20-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
justitie ANP
Minister Grapperhaus erkent dat de onkostenvergoeding voor Ria E. niet geheimgehouden had mogen worden. Dat schrijft hij in antwoord op vragen van SP-Kamerlid Michiel van Nispen over een onkostenvergoeding voor de weduwe van crimineel John Mieremet. Ria E. deed na de dood van haar man afstand van 6,5 miljoen aan crimineel vermogen. Dat gebeurde in een schikking met het OM. Het OM maakte echter niet bekend dat met E. een onkostenvergoeding was afgesproken van 200.000 euro, zo onthulde ZEMBLA in februari dit jaar.
Grapperhaus bevestigt de bedragen die ZEMBLA in februari onthulde. Er is 200.000 aan onkostenvergoeding afgesproken. Na inhouding van gemaakte kosten door de overheid werd daadwerkelijk 156.417,84 aan E. betaald.
Ministerie betaalde 'onkostenvergoeding' aan witwassende weduwe Mieremet
Destijds voor gekozen om niets te zeggen
Op de vraag waarom ervoor is gekozen de onkostenvergoeding niet te vermelden in het verplichte persbericht van het OM, antwoordt Grapperhaus:
"In de onderhavige zaak is er destijds voor gekozen om de onkostenvergoeding niet te noemen in het persbericht omdat de strekking van de transactie was dat alle bezittingen zouden worden afgenomen. Dat er voor het afnemen van al deze bezittingen noodzakelijke afwikkelkosten moesten worden betaald, werd niet gezien als een onderdeel dat bepalend was in de afspraken tussen beide partijen."
De minister erkent: "Bij nader inzien heeft het OM aangegeven dat destijds onvoldoende openheid is gegeven over dit aspect van de transactie."
Onredelijk
Verderop schrijft Grapperhaus nog dat haar bezittingen allen afkomstig waren uit crimineel vermogen van haar man. "Het zou om die reden onredelijk zijn geweest om de kosten die gemoeid waren met het overdragen van dit vermogen aan de Staat voor rekening van de weduwe van de heer Mieremet te laten komen."
De advocaat van de weduwe benadrukt in eerdere berichten dat Ria E. in ruil voor haar schikking geen belastende verklaringen heeft afgelegd.
Raad voor de rechtspraak uit grote zorg
Van Nispen vroeg de minister ook in te gaan op de kritiek van Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak. Hij uitte de zorg dat hoge schikkingen het vertrouwen in de rechtsstaat zouden aantasten. Grapperhaus kondigt aan dat hij hierop in een latere brief zal terugkomen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor