Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Moeder uit Zembla-uitzending over Veilig Thuis verdacht van poging moord op baby

18-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
20773 keer bekeken
  •  
justitie ANP

Het Openbaar Ministerie verdenkt de 35-jarige Sarah V. van poging tot moord op haar twee maanden oude baby. Ook verdenkt Justitie haar van zware mishandeling van haar zoontje. Dat bleek tijdens een regiezitting bij de rechtbank in Utrecht. In de Zembla-uitzending ‘Verdachte ouders’ leverden deskundigen in 2017 nog forse kritiek op de wijze waarop Veilig Thuis onderzoek deed naar deze ouders.

Volgens het OM heeft de vrouw haar dochtertje vanaf haar geboorte op 20 april 2020 twee maanden verdunde moedermelk gegeven waaraan loperamide, een middel tegen diarree, was toegevoegd. Daardoor zou het kind een levensbedreigende hartritmestoornis en ademhalingsproblemen hebben gekregen. Door de verdunde moedermelk zou het kind bovendien ondervoed zijn, aldus het OM.

PCF/Munchausen by proxy

In de Zembla-uitzending ‘Verdachte ouders’ van december 2017 is Sarah V. een van de twee voorbeelden van ouders die stellen onterecht te worden verdacht van Munchausen by proxy: het moedwillig ziek maken van het kind, of het overdrijven van het ziektebeeld van het kind. Dit wordt ook wel Pediatric Condition Falsification (PCF) genoemd, waarbij in de bewijsvoering alleen naar de (gezondheids)schade van het kind wordt gekeken. In de uitzending ging het destijds over haar zieke zoontje, geboren in 2016.

Sarah V. werd toen door Veilig Thuis (advies- en meldpunt huiselijk voor kindermishandeling) verdacht van mishandeling van haar zoontje. Veilig Thuis beschuldigt de moeder ervan haar kind opzettelijk ziek te maken, waardoor het kind achterblijft in de groei en ernstig ziek wordt. Een vertrouwensarts van Veilig Thuis vermoedt PFC en doet aangifte tegen de moeder. De ouders zitten drie dagen vast op het politiebureau, maar wegens gebrek aan bewijs wordt de zaak in 2018 gesloten.

Onvoldoende waarheidsvinding

Deskundigen stelden destijds in Zembla dat Veilig Thuis in dit dossier onvoldoende aan waarheidsvinding heeft gedaan om de verdenkingen hard te maken. Zo bleek onder meer dat een vertrouwensarts van Veilig Thuis voor de ouders ontlastende informatie wegliet in een memo aan de politie. Ook waren de deskundigen van mening dat er te weinig is gekeken naar andere, medische oorzaken voor het ziektebeeld van het kind, en dat de moeder te snel verdacht is gemaakt.

Sarah V. werd door Veilig Thuis ervan verdacht haar zoontje ziek te hebben gemaakt door de lijn waarmee het kind voeding kreeg opzettelijk met bacteriën te besmetten. Daardoor liep het zoontje een bloedvergiftiging op. Uit het medisch dossier van het kind bleek echter dat de besmetting was veroorzaakt, doordat een verpleegkundige in het ziekenhuis de lijn had gebroken.

Op de vraag van Zembla of in de zaak van het zoontje inmiddels duidelijk is dat er meerdere verdachte lijninfecties zijn geweest waarbij de moeder een rol speelt, wil het OM geen antwoord geven. Een woordvoerder vertelt dat de zaak “de zaak te complex en te gevoelig is, en bovendien onder de rechter ligt.” De advocaat van Sarah V. was niet bereikbaar voor commentaar.

V. blijft voorlopig gescheiden wonen van haar kinderen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht besloten. Volgens de rechtbank zijn er nog altijd "ernstige verdenkingen" tegen de vrouw.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor