Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Natuur in Europa 'onophoudelijk' en 'ongekend snel' achteruit

19-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
Vogeltje

© ANP

Vervuiling, niet duurzame land- en bosbouw en stedelijke wildgroei zijn de belangrijkste oorzaken van de drastische achteruitgang van de Europese biodiversiteit. Dat oordeelt het Europees Milieuagentschap (EEA) maandag in het rapport  ‘De stand van de natuur in de Europese Unie’. Het onderzoek is de meest uitgebreide gezondheidscontrole van de natuur die ooit in de EU is uitgevoerd.

Het EEA-rapport laat positieve ontwikkelingen zien in de inspanningen voor natuurbehoud. Zowel het aantal beschermde gebieden in het kader van het Natura 2000-netwerk als hun oppervlakte zijn de afgelopen zes jaar toegenomen. Maar de algemene vooruitgang is volgens het EEA niet voldoende.

"Er moet veel meer gedaan worden om de situatie te keren. Vooral met habitats als venen, moerassen en duinen gaat het slechter. Grasland, waarvoor actief beheer vereist is, bevindt zich in een bijzonder slechte staat. Met de bossen gaat het hier en daar beter, maar er is grote behoefte aan uitbreiding," schrijven de opstellers van het rapport.

Vogelsoorten
Van alle vogelsoorten in de EU verkeert 47 procent van de populatie volgens de lidstaten in een goede staat, maar dat is 5 procent minder dan in 2015. Het aandeel soorten met een ontoereikende en slechte staat is van 32 procent gestegen tot 39 procent. Van 14 procent van de vogelsoorten is onbekend hoe ze het doen omdat betrouwbare gegevens ontbreken.

Het Europees beleid is gericht op de bescherming van alle wilde vogels (ruim 460 soorten), representatieve en bedreigde habitats (233 typen, van zeegrasvelden tot bergweiden) en bijna 1400 extra soorten inclusief 'iconische wilde diersoorten'. De lidstaten worden geacht deze soorten en habitats te behouden en te herstellen volgens de richtlijnen die aan de basis liggen van het Natura 2000-netwerk van beschermde gebieden. Het Europees Milieuagentschap noemt de intensieve landbouw en klimaatverandering als grote uitdagingen. 


Klik hier voor ons dossier over 'Landbouwgif'. 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor