Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederland maakt nog steeds geheime belastingdeals met multinationals

07-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
belastingontwijking-raakt-arme-landen
Nederland sluit nog altijd veel geheime belastingdeals met multinationals. Daarmee blijft ons land een van de belangrijkste landen in Europa als het gaat om internationale belastingontwijking, ook al zegt het kabinet steeds belastingontwijking te willen aanpakken. Dat staat in een nieuw Europees rapport, waaraan de Nederlandse onderzoeksstichting SOMO heeft meegewerkt. 

Volgens de onderzoekers neemt het aantal geheime belastingafspraken nog steeds toe in Europa.
Eurodad maakt het overzichtsrapport nu voor het vierde jaar op rij. Zeventien EU-lidstaten worden onder de loep gelegd en met elkaar vergeleken. De belangrijkste conclusie is dat het aantal geheime belastingdeals tussen landen en multinationals, zogenaamde sweet heart deals, in 2016 niet is gedaald, maar met 50% is gestegen.
Nederland was vorig jaar met 236 deals zelfs goed voor een derde plek. Alleen België en Luxemburg sloten er meer af. Tussen 2013 en 2015 is het aantal brievenbusfirma’s in Nederland met 17% gestegen.
,,Ten opzichte van vorig jaar zijn er door de Europese Unie, onder Nederlands voorzitterschap, wel stappen in de goede richting gezet om belastingontwijking te bestrijden, maar Nederland heeft in eigen land bitter weinig gedaan om zijn rol als facilitator van belastingontwijking aan te pakken'', aldus Jasper van Teffelen van SOMO. Hij wijst er ook op dat Nederland niet bereid is om zijn ,,eigen kroonjuwelen'' aan te pakken, zoals de deelnemingsvrijstelling.
Het onderzoek concludeert dat Nederland weliswaar een progressief standpunt heeft ingenomen als het gaat om transparantie, door openbare registers van rechthebbenden en rapportage per land te ondersteunen. Echter, het Nederlandse fiscale systeem bevat nog een aantal structuren die multinationals kunnen gebruiken om belasting te ontwijken in ontwikkelingslanden.
De Tweede Kamer besloot onlangs tot een zogenoemde parlementaire ondervraging of mini-enquête in de strijd tegen belastingontwijking en –ontduiking door brievenbusfirma’s.
Onthullingen over belastingontwijking deden de laatste jaren veel stof opwaaien. ZEMBLA besteedde twee uitzendingen aan belastingparadijzen: ‘ Nederland belastingparadijs ’ uit 2009 en vorig jaar met ‘ het vervolg ’.

De belastingontwijking kost de Europese landen veel geld. Hoeveel de verschillende landen aan belasting mislopen is niet duidelijk. Op basis van een schatting van de Britse onderzoeker Richard Murphy zou het in Europa om 150 miljard gaan, wat voor Nederland neerkomt op zo’n 7 miljard euro.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor