Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederlandse handel met Saudi-Arabië

27-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
163 keer bekeken
  •  
Undercover in Saudi-Arabië
Bezoeken aan Saudi-Arabië liggen gevoelig voor Nederlandse politici die de internationale belangen van het bedrijfsleven willen behartigen. Premier Rutte kreeg begin dit jaar zware kritiek van de oppositie in de Tweede Kamer wegens de zware regeringsdelegatie, inclusief koning Willem-Alexander, bij de rouwplechtigheden na de dood van koning Abdullah. Rutte pareerde toen dat handelsrelaties met Riyadh juist de mogelijkheid bieden te praten over de strijd tegen IS.
Rijke Saudi’s steunen terreurbewegingen zoals IS. Dat blijkt uit onderzoek van het  Amerikaanse Washington Institute . Honderden miljoenen dollars zijn vanuit Saudi-Arabië weggesluisd naar terreurgroepen in Syrië, waaronder IS. De strijd tegen president Assad in Syrië en het sjiitische bewind in Irak, kan op instemming rekenen van veel Saudi’s. Maar er is geen bewijs aangetroffen van financiële banden tussen de Saudische autoriteiten en IS.

De koning heeft de laatste jaren wetten ingevoerd tegen donaties van vermogende burgers. Het regime verklaart IS op geen enkele manier te ondersteunen, maar juist te bestrijden. Ze wijst op de actieve rol van Saudi-Arabië tegen de terreurbeweging, waaronder de gezamenlijke luchtaanvallen met het Westen.

Aboutaleb handelsmissie
Nederland doet zaken met Koning Salman. Een half jaar geleden brengt de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb samen met een delegatie van het Havenbedrijf Rotterdam, een vier-daags werkbezoek aan Saudi-Arabië. De gemeente schrijft in  een persbericht  dat het olieland van groot belang is voor de Rotterdamse economie. Er ontstaat ophef over het bezoek in de gemeenteraad en kranten.
Verzekeraars investeren in clusterbommen
Nederlandse verzekeraars en pensioenfondsen  steken nog altijd geld  in bedrijven die betrokken zijn bij wapenproductie. Acht van de tien grootste verzekeraars en vijf grote pensioenfondsen investeren miljarden in wapenhandel.

Maar liefst acht van de tien grootste levensverzekeraars investeren in totaal 6,8 miljard euro in vijftien bedrijven die wapens en militaire goederen leveren aan onder meer dictaturen en corrupte landen, zoals Saoedi-Arabië, Nigeria en Bahrein. Dit blijkt uit onderzoek dat de Eerlijke Verzekeringswijzer heeft laten doen naar verzekeraars die actief zijn op de Nederlandse markt.
Verbod op wapenhandel
Eind vorig jaar vroegen SP en D66 al in een motie om de export naar Saudi-Arabië  te verbieden, maar minister Koenders van Buitenlandse Zaken antwoordde afwerend. Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) pleit voor een Nederlands en Europees wapenembargo vanwege de oorlogsmisdaden die Saoedi-Arabië in Jemen begaat met clustermunitie, het bombarderen van burgers en een humanitaire blokkade.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.