Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederlandse hoofdrolspeler in cannabisfraude mag worden uitgeleverd aan Spanje

28-10-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
937 keer bekeken
  •  
Hans van de V 2

Hans van de V., de Nederlandse hoofdrolspeler in een megafraude rond medicinale cannabis, mag worden uitgeleverd aan Spanje. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam vandaag besloten. De 73-jarige Terneuzenaar wordt door de Spaanse justitie verdacht van betrokkenheid bij oplichting van meer dan 180.000 mensen voor bijna 650 miljoen euro. Ook Van de V.’s 54-jarige vrouw mag worden uitgeleverd. Dat heeft de rechtbank bevestigd aan Zembla. 

De Spaanse justitie had al in maart om de arrestatie van Van de V. verzocht. Maar de Nederlandse opsporingsdiensten hadden dat verzoek maanden links laten liggen, bleek uit onderzoek van Zembla. Pas nadat de Spaanse autoriteiten afgelopen zomer opnieuw navraag hadden gedaan naar de stand van zaken, werden Van de V. en zijn vrouw op 31 juli in Terneuzen aangehouden. De Spanjaarden verdenken het echtpaar van oplichting en deelname aan een criminele organisatie. Volgens de Amsterdamse rechtbank zijn er geen bezwaren tegen de uitlevering. Spanje heeft gegarandeerd dat Van de V. en zijn vrouw een eventuele straf in Nederland mogen uitzitten.

JuicyFields

Van de V. werkte vanaf het voorjaar van 2021 een tijd voor het cannabisplatform JuicyFields. Dat probeerde investeerders te verleiden met torenhoge rendementen. Via een website konden deelnemers virtueel cannabisplanten kopen, die op plantages in onder meer Zuid-Amerika zouden worden gekweekt. Bij de oogst, drie maanden later, kregen de investeerders een deel van de winst uitgekeerd. Aanvankelijk gebeurde dit ook, maar in de zomer van 2022 bleek de website van JuicyFields plotseling onbereikbaar en kon niemand meer bij zijn geld. 

In de maanden voorafgaande aan zijn arrestatie had Zembla frequent contact met Hans van de V., die zei in Colombia te wonen. Hij is de oprichter van het bedrijf in Amsterdam, had een kantoor in het centrum van de stad gehuurd en was een tijd lang CEO voor JuicyFields in de regio Latijns-Amerika. In die rol moest hij in onder meer Colombia cannabisplantages zoeken voor JuicyFields. Zembla wist Van de V. kort voor zijn aanhouding te traceren, niet in Colombia maar in Terneuzen. In een interview met Zembla ontkende Van de V. iets van de fraude te weten en werpt hij zich op als een klokkenluider. “Ik wist ook niet dat ze mensen gingen belazeren.”

FBI

Uit onderzoek van Zembla blijkt dat JuicyFields plantages in Zuid-Amerika vroeg om camera’s te installeren en JuicyFields-spandoeken op te hangen. Op die manier moesten beleggers die thuis achter hun computer zaten het idee worden gegeven dat ze zaten te kijken naar de planten waarin ze zelf hadden geïnvesteerd. Maar in werkelijkheid werd er geen cannabis voor JuicyFields geteeld.

Van de V. bevestigt dit: “Ik mocht van JuicyFields 500 euro bieden om camera’s op te hangen. En JuicyFields zou de spandoeken maken.” Van de V. zegt daarop argwaan te hebben gekregen. Hij claimt de FBI hebben ingelicht, die op zijn beurt Europese opsporingsdiensten zou hebben gewaarschuwd. De Duitse hoofdofficier van justitie Ina Kinder wijst dat echter van de hand. “Daar weet ik niets van.”

Het cannabisbedrog, de fraude:

Kijk hier het eerste deel van onze serie over JuicyFields: een van de grootste online fraudes van het afgelopen decennium.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor