Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederlandse studie toont aan dat chloroquine niet werkt bij coronapatiënten

25-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
coronavirus lab anp

Patiënten met Covid-19 die in ziekenhuizen chloroquine of hydroxychloroquine toegediend kregen, zijn niet geholpen door het middel en soms zelfs slechter af dan ziekenhuispatiënten die het middel niet kregen. Dat meldt het UMC Amsterdam op basis van resultaten in negen Nederlandse ziekenhuizen. "Deze studie over het middel biedt zekerheid, omdat er geen sprake is van indicatie bias wat bij veel andere studies naar dit middel wel zo is."

Indicatie bias is een effect dat ontstaat doordat artsen sommige mensen wel en sommige mensen niet behandelen. Bijvoorbeeld dat artsen beslissen om patiënten die zieker zijn juist wel medicatie geven, of juist niet als ze teveel complicaties van het middel verwachten. Deze selectie kan de uitkomst,  volgens het UMC Amsterdam, sterk beïnvloeden. 

Geen verschil in uitkomst
"Alle patiënten in een bepaald ziekenhuis zijn hetzelfde behandeld, dus niet alleen patiënten die bijvoorbeeld ernstiger ziek waren", aldus infectioloog  Edgar Peters. "Als we corrigeren voor mogelijke verschillen in patiënteigenschappen als leeftijd en geslacht en ernst van ziekte in de ziekenhuizen, bleek dat er geen verschil was in uitkomst met of zonder hydroxychloroquine."

Van maart tot half mei werd landelijk geadviseerd het reuma- en malariamiddel hydroxychloroquine in te zetten bij een bewezen coronavirusinfectie. Uit studies gedaan in het laboratorium leek het te helpen tegen het virus. Veel ziekenhuizen volgden dit advies en gaven het middel aan al hun patiënten. Andere ziekenhuizen kozen er volgens het UMC voor eerst meer onderzoek af te wachten.

Teruggetrokken studie
Eind mei concludeerden Amerikaanse onderzoekers in een studie dat coronapatiënten die hydroxychloroquine toegediend krijgen fors meer risico op overlijden lopen. Veel onderzoeken naar de werking van het middel werden stopgezet en ook werd wereldwijd afgeraden om de medicijnen bij behandeling van coronapatiënten te gebruiken. Maar die studie bleek gestoeld op onbetrouwbare gegevens

Het tijdschrift waarin de Amerikaanse studie was gepubliceerd, trok het artikel terug. Vervolgens ging de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) weer aan de slag met proeven met het geneesmiddel. De onduidelijkheid over de werking van het middel bij behandeling van COVID-19 patiënten bleef voortduren.

Trump en Bolsonaro
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro claimde vorige maand dat hij dankzij hydroxychloroquine geen corona meer heeft en is ervan overtuigd dat het wel helpt. Ook de Amerikaanse president Donald Trump geeft hoog op van hydroxychloroquine en promoot het al sinds maart als hét wondermiddel tegen het coronavirus.

Het UMC Amsterdam zegt met de nieuwe studie eindelijk duidelijkheid te kunnen geven. "Er is momenteel in de medische wereld, maar ook in de maatschappij en politiek, veel discussie over het gebruik van chloroquine en hydroxychloroquine. Deze studie over het middel biedt zekerheid."

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor