Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Olifant vertrapt Argentijnse jager in Namibië

14-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
176 keer bekeken
  •  
olifant Namibië / Heribert Bechen/Flickr
José Monzalvez, een 46-jarige Argentijn heeft de jacht op olifanten afgelopen weekend in Namibië met de dood moeten bekopen. Hij was met een landgenoot en drie Namibiërs op jacht in een privaat wildreservaat op zeventig kilometer ten noordwesten van de Namibische plaats Kalkfeld. Volgens de plaatselijke politie volgden de jagers een groep olifanten. Een van de olifanten koos de tegenaanval en stormde op de Argentijn af. Nog voor de andere jagers op het dier konden schieten, trapte de olifant Monzalvez dood.
olifant Namibië / Heribert Bechen/Flickr
Monzalvez werkte in Argentinië bij een oliemaatschappij en was in Namibië voor trofeeënjacht. Volgens de politie die de zaak onderzoekt, was Monzalvez een professioneel jager met een jachtvergunning. Een paar maanden geleden werd in buurland Zimbabwe ook al een jager door een olifant geplet. De olifant was net gedood door een andere jager en viel bovenop Theuns Botha die het niet overleefde.
Jachtindustrie
Plezier- en trofeejachten staan wereldwijd al jaren ter discussie, maar in sommige delen van Afrika is het nog steeds niet verboden en worden forse bedragen neergeteld om een olifant of leeuw te kunnen schieten. Nederland strijdt samen met andere landen voor een wereldwijd verbod op trofeejacht.
Internationaal verbod trofeejacht
Veel dieren zijn zelfs speciaal gefokt voor plezierjacht. In ZEMBLA internationaal legt een Franse onderzoeksjournalist met verborgen camera de winstgevende industrie bloot, achter deze ontluisterende trofeejacht. Op internet circuleren velen beelden van jagers:
Waarschuwing: volgende fragmenten kunnen als schokkend worden ervaren:
Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika zijn inmiddels bijna 200 leeuwenfokkerijen ontstaan waar leeuwen speciaal gefokt worden voor de jacht-vakanties. Geheime opnames van tientallen leeuwenfokkerijen tonen misstanden aan. De dieren zijn vies, lusteloos en soms misvormd door inteelt:
De meeste toeristen willen absoluut niets te maken hebben met de jacht in Zuid-Afrika. Maar ook zij kunnen ongemerkt bijdragen aan de florerende sector met een bezoek aan de populaire leeuwenparken. Hier kunnen de welpen zelfs geaaid worden. Volgens insiders worden veel van deze schattige leeuwtjes later verkocht aan de jacht-industrie, als ze te oud zijn om te worden geaaid.
Bekijk: 'ZEMBLA - Bloedsafari':

Meer over:

bloedsafari
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor