OM besluit ZEMBLA-journalist Ton van der Ham niet te vervolgen
24-05-2018
•
leestijd 2 minuten
•
283 keer bekeken
•
Het Openbaar Ministerie heeft na onderzoek besloten de zaak tegen ZEMBLA-journalist Ton van der Ham te seponeren. Het UMC Utrecht deed 13 april aangifte tegen hem wegens huisvredebreuk. Het UMC Utrecht besloot woensdag het toegangsverbod tegen Van der Ham in te trekken.
Van der Ham werd opgepakt bij een lezing over openheid in het UMC Utrecht. Een terminaal zieke patiënt, Adrienne Cullen die door een fout van het ziekenhuis niet meer genezen kan worden, gaf de lezing. Het ziekenhuis deed aangifte tegen Van der Ham
en ontzegde hem de toegang tot het ziekenhuis
gedurende een jaar.
Volgens het OM had Ton van der Ham het recht om in het ziekenhuis te zijn. Dit was geheel in lijn met de afspraken die Van der Ham die middag met de persvoorlichter van het ziekenhuis had gemaakt.
Formeel sprake van lokaalvredebreuk
Alleen omdat de beveiligers Van der Ham toch sommeerden het ziekenhuis te verlaten is er volgens het OM
formeel
sprake van lokaalvredebreuk. Deze vordering van de bewakers noemt het OM wel ”ongelukkig” en de daaropvolgende aanhouding “onnodig”.
Het OM vindt het gedrag van het ziekenhuis in strijd met de met Van der Ham gemaakte afspraken.
Het OM wijst er bovendien op dat Van der Ham als journalist een bijzondere positie heeft en dat het ziekenhuis met de aanhouding het recht op vrije nieuwsgaring heeft geschonden. Een recht dat is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Om deze redenen heeft het OM besloten om Van der Ham niet te vervolgen en het feit te seponeren.
BNNVARA: 'Beslissing over lokaalvredebreuk onbegrijpelijk'
BNNVARA is blij met dit sepot en met name met de erkenning van de bijzondere positie van de journalist. Maar BNNVARA vindt de beslissing over de lokaalvredebreuk (het zogenaamde strafbare feit) onjuist en onbegrijpelijk. Het OM gaat daarbij namelijk uit van de aanname dat van der Ham vroegtijdig zou zijn begonnen met filmen. Dat klopt niet.
Van der Ham hield zich aan de regels van het ziekenhuis. Hij is niet eerder gaan filmen dan met het ziekenhuis was afgesproken. De vordering om het ziekenhuis te verlaten was dan ook niet alleen maar “ongelukkig” maar in de ogen van BNNVARA ook ongegrond. Aan zo’n ongefundeerde vordering hoefde Van der Ham naar de overtuiging van BNNVARA geen gehoor te geven. Zeker niet omdat Van der Ham daar was als journalist.