Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ondergang van een onderwijsgigant

  •  
11-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1052 keer bekeken
  •  
Tienduizenden leerlingen uit Amsterdam, Utrecht, Amersfoort en Almere dreigden hun opleiding niet af te kunnen maken door het miljoenenverlies van Amarantis. Vóór eind april moest de aangestelde crisismanager M. Wintels een oplossing vinden, anders zou Amarantis failliet gaan. Doordat het ministerie met tien miljoen euro bijspringt, en een aantal andere partijen met nog eens acht miljoen euro, is het onderwijs voor het moment gered.

Maar Amarantis verdwijnt en wordt opgedeeld in vijf afzonderlijke onderdelen. 250 medewerkers worden ontslagen. Hoe kon het financieel zo misgaan? Waar was de Raad van Toezicht? Waar was de Onderwijsinspectie en waar was de minister van Onderwijs? En hoe kon bestuursvoorzitter Molenkamp vertrekken met een beloning van 250.000 euro, terwijl hij Amarantis met een miljoenenschuld achterliet?
In een reconstructie laat ZEMBLA zien dat geld dat bedoeld was voor onderwijs, daar niet terecht kwam. Wel werd het besteed aan onder meer een duur kantoor voor het bestuur op de Zuidas van Amsterdam en aan kostbare nieuwbouwplannen die uiteindelijk niet gerealiseerd werden. Ook werd er door teruglopende leerlingaantallen niet op tijd gesneden in het personeel.
Het rapport: Autonomie verplicht , Rapport onderzoek financiële problematiek Amarantis, 03-12-2012 

Links en documenten
Bij de ondergang van de onderwijsmoloch Amarantis zijn aanwijzingen gevonden van zelfverrijking, belangenverstrengeling en financiële onregelmatigheden door bestuurders en hun adviseurs. Dit staat in het nog vertrouwelijke conceptrapport over de val van Amarantis. ' Zelfverrijking bij top scholenreus Amarantis ' De Volkskrant 01-12-2012
Brief van minister Van Bijsterveldt-Vliegenthart (OCW) aan de Tweede Kamer over de beoogde opzet van het onafhankelijk onderzoek met betrekking tot de Amarantis Onderwijsgroep. Kamerbrief opzet onafhankelijk onderzoek inzake Amarantis Onderwijsgroep (11-5-2012)
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor