Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onderwereld ontdekt in hoog tempo internet

12-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
onderwereld-ontdekt-in-hoog-tempo-internet
Criminele bendes plegen hun misdaden steeds vaker online. 'Een zeer zorgelijke trend die zich snel aan het ontwikkelen is', zegt hoofd Landelijke Recherche Wilbert Paulissen in het Financieele Dagblad.
Tot een paar jaar geleden was cyber­crime alleen weggelegd voor mensen met veel technische kennis. ' Nu zien we dat ook niet-cyberspecialisten zich toegang weten te verschaffen tot dit criminele domein .' Ze huren techniek in, maar ook de aanschaf van malafide software is steeds eenvoudiger. Bendes maken zich bijvoorbeeld schuldig aan fraude of afpersing door gratis games aan te bieden waar vervuilde software in verstopt zit.

Volgens Paulissen is het noodzakelijk dat de politie zijn bedrijfsproces op alle lagen aan gaat passen om criminaliteit via internet hier een onderdeel van te maken.
' Internet­criminaliteit neemt toe en wordt steeds gemakkelijker ', aldus nationaal coördinator Terrorisme en Veiligheid Dick Schoof. ' Je hoeft er niet voor te hebben doorgeleerd, het wordt steeds professioneler en de opbrengsten stijgen elk jaar. ' Hij wil dat de Tweede Kamer de politie toestaat computers binnen te dringen.

Volgens professor Jacobs (computerbeveiliging) is er een groot verschil tussen andere vormen van surveillance en het binnendringen van de computer van een verdachte. 'Het doorzoeken van voertuigen is passief' zei Jacobs vorig jaar tijdens de RSA-beveiligingsconferentie in de RAI in Amsterdam. 'Als je een computer kraakt, is het erg moeilijk om passief te blijven. Zodra je inlogt, verander je de logfiles, dus heb je al iets veranderd.' Op dit moment ligt er een wetsvoorstel dat het voor de politie mogelijk maakt om in te breken om computers om bewijzen te verzamelen en eventueel criminele activiteiten te verstoren. Het wetsvoorstel moet nog door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd.

Onlangs publiceerde minister Opstelten van Veiligheid en Justitie nog het rapport Cybersecuritybeeld Nederland , waarin de digitale weerbaarheid van Nederland wordt geëvalueerd. Volgens Opstelten blijft het de komende jaren noodzakelijk om te investeren in cybersecurity.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.