Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamer wil onderzoek naar Russische financiering van partijen

28-02-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4906 keer bekeken
  •  
Baudet en sjoerdsma

Thierry Baudet (FvD) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) tijdens een debat over de invasie van Oekraïne door Rusland.

© ANP

De Tweede Kamer wil een onderzoek naar de mogelijke financiering met Russisch geld van politieke partijen, politici en belangenorganisaties in Nederland. Bijna alle partijen steunen een voorstel hiervoor van GroenLinks-leider Jesse Klaver. De enige partij die tegenstemde was de PVV. Klaver deed het voorstel naar aanleiding van de pro-Russische uitlatingen die  FVD-leider Thierry Baudet de afgelopen dagen deed. Baudet gaf tijdens de stemmingen over de moties aan dat zijn partij "niets te verbergen" heeft en ook FVD steunde de motie.

Ook diende Klaver bij Kamervoorzitter Bergkamp een verzoek in om “partijen die Poetins propaganda verspreiden” uit te sluiten van vertrouwelijke briefings over de oorlog in Oekraïne. “We moeten ons beschermen tegen een aanval van de democratie van buiten maar ook van binnen”, zei Klaver maandag tijdens een Kamerdebat over de oorlog in Oekraïne.  

De GroenLinks-leider stelt voor de Algemene Rekenkamer te laten onderzoeken "of en zo ja op welke wijze politieke partijen, politici en belangenorganisaties in Nederland vanaf 2014 zijn gefinancierd met geld uit de Russische Federatie of met geld van Russische (rechts)personen".  Klaver deed het voorstel naar aanleiding van de pro-Russische uitlatingen die  FVD-leider Thierry Baudet de afgelopen dagen deed. Zo Twitterde Baudet afgelopen donderdag, de dag dat Rusland Oekraïne binnenviel, of het NAVO-lidmaatschap van Nederland ’nog wel van deze tijd’ is.

Zembla onthulde in 2020 in de uitzending ‘Baudet en het Kremlin’ dat FVD-leider Thierry Baudet al jaren eerder wilde dat Nederland uit de NAVO zou treden. Baudet noemde in de Whatsapp-berichten een vertrek van Nederland uit de verdragsorganisatie ‘logisch’ en ‘onvermijdelijk’. Ook bleek uit onderzoek van Zembla dat de FVD-leider in de aanloop van het Oekraïnereferendum nauw samenwerkte met een aan het Kremlin gelieerde Rus. In interne appberichten verwijst hij bovendien naar betalingen van de man, die hij omschrijft als ‘een Rus die werkt voor Poetin.’ Volgens Baudet waren de berichten ironisch bedoeld.      

Associatieverdrag 

De FVD-leider is van mening dat de schuld voor de oorlog niet bij Rusland ligt, maar bij het Westen. Het associatieverdrag dat de Europese Unie en Oekraïne in 2014 sloten, is de bron van de Russische inval in Oekraïne stelde Baudet donderdag in een video op Twitter. Dat verdrag leidde ertoe dat Oekraïne dichterbij het lidmaatschap van NAVO en EU zou komen en dat is onacceptabel voor Rusland, volgens Baudet. 

Samen met PVV is FVD dan ook tegen de sancties tegen Rusland. Al vindt PVV-leider Geert Wilders wel dat Rusland Oekraïne nooit had mogen binnenvallen: “De inval is een flagrante en te veroordelen schending van de Oekraïense soevereiniteit’’, twitterde Wilders donderdagochtend.

Kremlin-propaganda

Tijdens het debat in de Tweede Kamer onderstreepte Baudet zijn standpunten nogmaals. “Het is met heel veel spijt dat ik de afgelopen week moest constateren dat we zó gelijk hebben gekregen met onze campagne tegen het associatieverdrag. Als wij doorgaan op deze weg, dan escaleert dit conflict verder. We worden in een derde wereldoorlog gerommeld”, stelt de FVD-leider. 

De uitspraken vielen niet in goede aarde bij de overige fracties en Kamerleden. Zo zei onder andere Sjoerd Sjoerdsma (D66) dat het “pijn deed om deze Kremlin-propaganda hier in dit huis van de democratie te horen”. Sjoerdsma trok daarbij de integriteit van Baudet in twijfel: “Ik vraag Baudet namens wie hij hier staat, namens het Nederlandse volk of namens het Kremlin?” De D66-er noemde Baudet tevens “een meeloper van een oorlogsmisdadiger”.

GroenLinks-voorman Jesse Klaver noemde Baudet "een man in de war". Hij waarschuwde dat door teksten als die van de FVD-leider "de democratie van binnenuit wordt uitgehold". Het voorstel van Klaver voor een onderzoek naar de financiering en de banden van politieke partijen met Rusland, vindt Baudet ‘prima’.

Verschillende Kamerleden vroegen Baudet om de inval van Rusland te veroordelen, maar dat wilde hij niet. Baudet zegt de inval “te betreuren” en noemt deze “verschrikkelijk”, maar hij zei niet zo goed te snappen “wat een oordeel in de internationale politiek te zoeken heeft.” Ook trekt de FVD-leider in twijfel of Oekraïne wel echt een natiestaat is met een soeverein territorium. “Ik zou Oekraïne geen natiestaat willen noemen. Het is een conglomeraat van twee verschillende volkeren, de een is zeer Russisch en in het westen is men anti-Russisch.” 

Kijk 'Baudet en het Kremlin'

*In een eerdere versie van dit bericht stond dat alle partijen de motie steunden. 01-03-2022 bleek dat de voltallige fractie van de PVV tegen de motie stemde. Fractie Den Haan en BBB waren afwezig tijdens het stemmen. Bekijk de stemmingsuitslag.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor