Onderzoek:'Drinkende jongeren presteren niet slechter'
03-12-2014
•
leestijd 2 minuten
•
75 keer bekeken
•
Jongeren die alcohol drinken, presteren niet slechter dan hun niet-drinkende leeftijdgenoten. Dat concludeert promovenda Sarai Boelema van de Universiteit Utrecht.Boelema onderzocht 2230 jongeren tussen elf en negentien jaar, verdeeld over zes groepen van niet-drinkers tot zware drinkers. 'We vonden geen verschillen tussen de zes groepen. Dit suggereert dat zelfs het wekelijks drinken van gemiddeld vijftien glazen alcohol gedurende een periode van vier jaar geen invloed heeft op de rijping van bijvoorbeeld het concentratievermogen', zegt Boelema.
Weinig onderzoek
De conclusie botst met de algemene opinie. '
Alcohol wordt door de meesten als schadelijk ervaren voor de rijpende hersenen van jongeren. Daar is echter weinig onderzoek naar gedaan. En de studies die er wel zijn, kennen uiteenlopende resultaten
', aldus Boelema.
Probleemgedrag
Alcoholverslaafde meisjes hebben wel problemen, namelijk met de concentratie. Het gaat bij deze groep om verslaafden, die meer problemen hebben dan alleen veel drinken. Dat is 2 procent van de onderzochte jongeren. Zij krijgen bijvoorbeeld ontwenningsverschijnselen als ze niet drinken. Bij jongens in deze categorie zag Boelema dat zij meer probleemgedrag laten zien, zoals agressie en vandalisme.
Meer onderzoek nodig
Ze is zelf ook 'ietwat verbaasd' dat de negatieve effecten ook bij de probleemdrinkers grotendeels uitbleven. '
Het is een aanwijzing dat de effecten van alcohol op het ontwikkelende brein mogelijk subtieler zijn dan tot nu toe wordt aangenomen.
' Er is volgens haar meer onderzoek nodig om te begrijpen wat er gebeurt in de ontwikkeling van hersenen van jongeren.
Kanttekeningen bij resultaten De Stichting Alcoholpreventie
(STAP) zet kanttekeningen bij het onderzoek van de promovenda. Zo zaten er mogelijk weinig bingedrinkers in haar onderzoeksgroep. Bij bingedrinken drinkt iemand binnen twee uur meer dan vijf glazen drank. '
Het is mogelijk om als 'zware drinker' of 'alcoholafhankelijk' te worden betiteld zonder dat men regelmatig bingedrinkt
', aldus STAP. Ook vraagt de stichting zich af of de tests van Boelema wel gevoelig genoeg waren, aangezien bingedrinken volgens STAP wel een slechte invloed heeft op sommige delen van de hersenen.
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid reageert kritisch op het onderzoek: '
Dat alcohol slecht is voor kinderen staat als een paal boven water. Tegenover dit onderzoek staan tal van onderzoeken naar de schade door alcohol bij ongeboren kinderen, door comazuipen, bij kinderen en de relatie met probleemgedrag en onderzoeken naar bijvoorbeeld Korsakov. Ik zal me blijven inzetten om het drankgebruik onder jongeren verder terug te brengen.
'