Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onderzoek toont aan: 1 op de 7 jongeren eenzaam door coronacrisis

24-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
628 keer bekeken
  •  
Eenzame student
Uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Rijksuniversiteit Groningen (RuG), blijkt dat 1 op de 7 alleenstaande jongeren tot 30 jaar, zich in de coronacrisis vaak eenzaam voelt. Ook maken meer respondenten zich zorgen dat een naaste ziek wordt, dan dat zij zelf ziek worden. De uitkomsten maken deel uit van een grootschalig onderzoek waarbij wekelijks 135.000 mensen een corona-vragenlijst ontvangen. 

Op de coronabarometer.nl kan men de eerste uitkomsten van het 'Lifelines Corona-onderzoek' bekijken. Het doel van het project is het opsporen van risicofactoren die ervoor kunnen zorgen dat mensen ernstig ziek worden door een corona-infectie. 

Initiatiefnemer en hoogleraar Lude Franke benadrukt het belang van dit onderzoek: “Dankzij dit onderzoek en de deelname van zoveel mensen krijgen we een goed beeld van zowel de ziekte COVID-19 als de risicofactoren op ernstige ziekteverschijnselen. Zo willen we nagaan waarom sommige mensen zeer ernstig ziek worden door COVID-19, waar anderen nauwelijks klachten hebben."

Psychische en maatschappelijke gevolgen 
Daarnaast worden ook de psychische en maatschappelijke gevolgen van de COVID-19-pandemie in kaart gebracht. Zo wordt er gekeken of het coronavirus invloed heeft op het welzijn en welbevinden, of mensen somber of angstig worden, of het effect heeft op eetgedrag en gezondheid en welke effecten het gaat hebben op de langere termijn.

Hoogleraar Jochen Mierau: "Door zo’n lockdown beschermen we onszelf tegen het virus, maar tegelijkertijd ontstaat er een grote psychologische druk bij veel mensen. Bij wie speelt die druk het meeste en welke gezondheids- en omgevingsfactoren spelen mee? Dat is voor beleidsmakers in de hele wereld interessant."

Zembla sprak eerder uitgebreid met studenten en deskundigen over wat de coronacrisis met hen doet. Expert studentenwelzijn Jolien Dopmeijer zei daarover: "Ik denk dat de coronamaatregelen van invloed kunnen zijn op de gemoedstoestand van studenten. Dat het, net als voor ieder ander persoon nu, een flink effect heeft op je leven als je de deur niet meer uit kan. Ik kan me voorstellen dat het een gevoel van eenzaamheid kan oproepen of het gevoel kan versterken.” 

Lees hier het hele artikel: 
Bron: ANP/UMCG
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor