Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Operatie met zwarte doos in AMC

07-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Ziekenhuiscalamiteiten deel 3
In het AMC in Amsterdam wordt woensdag een eerste operatie uitgevoerd die wordt vastgelegd in een zwarte doos. Het computersysteem houdt allerlei gegevens tijdens de operatie bij en combineert en analyseert deze zodat het operatieteam ze kan evalueren. Schrijft de Volkskrant.
Het idee van de Surgical Black Box is ontwikkeld door Teodor Grantcharov, hoogleraar chirurgie van de universiteit van Toronto. 
Zwarte doos
In de zwarte doos wordt alles opgeslagen wat apparaten in de operatiekamer kunnen meten: van bloeddruk, temperatuur en hartslag van de patiënt tot bewegingen van het OK-personeel en het aantal keren dat de operatiekamer open en dicht gaat. Ook worden video- en geluidsopnamen gemaakt. De computer koppelt alle data aan elkaar en zet een 'vlag' bij afwijkende momenten, waarna ervaren chirurgen van de universiteit van Toronto deze analyseren. Zij koppelen dat terug naar het team van het AMC, dat binnen 24 uur kan nabespreken. Artsen krijgen zo optimaal inzicht in hun handelen, wat de patiëntveiligheid ten goede komt.

Dossier
Opvallend is dat een deel van de gegevens uit de zwarte doos in het AMC niet in het medisch dossier van de patiënt belandt. De medische gegevens zijn wel onderdeel van het dossier, maar dat geldt niet voor de video- en geluidsbeelden, of de technische gegevens van de operatiekamer. Als er iets misgaat, zouden patiënten deze data wel geanonimiseerd op kunnen vragen - stemmen worden vervormd -  maar ze worden in principe maar twee dagen bewaard, tot de analyse. Daarna worden ze vernietigd.
Calamiteiten openbaar
Minister Schippers van volksgezondheid kondigde in Zembla ' Ziekenhuiscalamiteiten deel 3 ' aan dat medische missers door ziekenhuizen door de Inspectie voor Volksgezondheid (IGZ) via internet openbaar moeten worden gemaakt. Minister Schippers wil dat zorginstellingen leren van elkaars calamiteiten. Daarom heeft ze een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd: “ Wat ik daar voorstel is dat de Inspectie standaard calamiteitenrapporten openbaar maakt, zodat een ziekenhuis niet alleen van de eigen calamiteiten kan leren, maar ook kan zien, op internet, gewoon op de site bij de Inspectie, wat andere ziekenhuizen is overkomen, zodat ze kritisch kunnen kijken: zeg, hebben wij ook niet zoiets in ons ziekenhuis? Want dan kun je namelijk voordat er iets mis gaat al dingen verbeteren.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.