Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Oude Isla raffinaderij is een gevaar voor toerisme

03-10-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
550 keer bekeken
  •  
stikken-in-het-paradijs
Volgens onderzoek* van de Universiteit van Zuid-Florida staat de Isla raffinaderij op Curaçao in de top tien van de ergste milieuvervuilers ter wereld. De honderd jaar oude raffinaderij is nodig aan vernieuwing toe, maar het geld dat daar voor nodig is, is niet beschikbaar.
Erin Pulster heeft zich in haar onderzoek o.a. gericht op zwaveldioxide (SO2), fijn stof (PM) en zogeheten polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs). Van PAKs en PM is bekend dat ze kankerverwekkend zijn. In augustus 2014 waren de emissies van zwavel bijzonder hoog, bijna 800 microgram per kubieke meter lucht. Ter vergelijking als in een EU-lidstaat vier uur achtereenvolgens 500 microgram gemeten wordt, dient de betrokken lidstaat onmiddellijk passende maatregelen te nemen.

60% van de 3230 kinderen in Curaçao heeft last van astma, dat is vier keer meer dan het wereldwijd gemiddelde voor kinderen. Pulster geeft dan ook aan dat verder onderzoek naar de gezondheidsrisico’s, veroorzaakt door de raffinaderij, zou moeten plaatsvinden.

Toerisme is de drijvende kracht op Curaçao, maar het toerisme is afhankelijk van ongerepte natuur. Ongeveer een half miljoen toeristen doet jaarlijks Curaçao aan met cruiseschepen. De inkomsten uit toerisme bedraagt tussen de vier en negen procent van het Nationaal Bruto Product.

Tot 1985 was de raffinaderij in handen van Shell, nu is het in eigendom van Curaçao en wordt het geleaset voor een bedrag van 20 miljoen dollar aan het Venuzolaanse staats oliebedrijf PDVSA. In 1997 werd een milde milieuvergunning afgegeven aan PDVSA, die echter nooit door de lokale overheid is gehandhaafd.
In 2019 loopt het huurcontract af en niemand lijkt te weten hoe het verder moet met de installatie. Voor de modernisering is een investering van 2,25 miljard euro nodig. Dat geld moet van een buitenlandse investeerder komen, want Curaçao kan het zelf niet opbrengen en PDVSA heeft geld niet, Venezuela verkeerd in een economische crisis.

Minister Plasterk liet al in 2014 weten op de hoogte te zijn van de verhoogde zwaveldioxide-uitstoot, volgens Minister Ronald Plasterk is de reguliere uitstoot van zwaveldioxiode door raffinaderij Isla hoog en kan bij herhaalde blootstelling gevolgen hebben voor de gezondheid. Hij stelt ook er weinig aan te kunnen doen. Onderzoek naar het incident bij de Isla raffinaderij zal hij niet initiëren, hij schrijft: 'De Isla-raffinaderij is een autonome verantwoordelijkheid van de regering van Curaçao. Alleen de regering van Curaçao kan onderzoek laten verrichten'
De Isla-olieraffinaderij stoot jaarlijks miljoenen kilo’s zwaveldioxide in de lucht. Dat is meer dan alle Nederlandse raffinaderijen bij elkaar. Omwonenden worden doodziek, scholen moeten dicht door stank en rook. Politiek Den Haag en de regering van Curaçao zijn op de hoogte. Waarom grijpen ze niet in? ZEMBLA onderzoekt in de uitzending 'Stikken in het paradijs' wie er verantwoordelijk is voor deze ziekmakende fabriek en waarom er geen maatregelen worden getroffen? 
* In 2015 promoveerde Erin Pulster (University of South Florida) op haar proefschrift Assessment of Public Health Risks Associated with Petrochemical Emissions Surrounding an Oil Refinery . Haar onderzoek werd o.a. gefinancierd door de Environmental Fund Netherlands Antilles (MINA Fund) en ondersteund door het Avilla Hotel en Curaçao Seaquarium, omdat de Isla-raffinaderij centraal staat in dit onderzoek.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor