Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Oxfam Novib: ‘Rijkste mensen brengen klimaatdoelen in gevaar’

05-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
606 keer bekeken
  •  
luxe jacht

Luxe jacht

© Filip Frącz

De rijkste 1 procent van de wereldbevolking zal in 2030 verantwoordelijk zijn voor 16 procent van de CO2-uitstoot. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Oxfam Novib. Volgens de ontwikkelingsorganisatie brengt "de buitensporige uitstoot van de rijkste burgers op aarde het doel van het Parijse klimaatakkoord serieus in gevaar.”

In 2015 hebben wereldleiders in Parijs afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5 graad Celcius. Om dit te halen, mag elke persoon op aarde in 2030 gemiddeld 2,3 ton CO2 per jaar uitstoten - dit is ongeveer de helft van wat ieder persoon nu uitstoot aan CO2.

(IEEP) en het Stockholm Environment Institute (SEI) wordt berekend dat tegen 2030 de CO2-uitstoot van de armste helft van de wereldbevolking nog steeds ver onder het niveau van 1,5°C ligt, maar dat de rijkste 1 procent dit niveau met 30 keer overschrijdt. Iemand die tot de rijkste 1 procent van de wereldbevolking hoort - dat zijn ruim 70 miljoen mensen - zal zijn uitstoot met ongeveer 97 procent moeten verminderen in vergelijking met vandaag om het doel te bereiken.

Wereldleiders in Glasgow aan zet

Oxfam Novib wil dat wereldleiders op de klimaattop in Glasgow COP26 toezeggingen doen om CO2-uitstoot verder terug te dringen om zo binnen de 1,5 C opwarming te blijven. Daarbij zijn het de rijkste mensen die daar vooral op aan moeten worden gesproken, aldus de ontwikkelingsorganisatie. 

“De buitensporige uitstoot van de rijkste 1% van de wereldbevolking zal naar schatting alleen maar verder groeien de komende jaren,” zegt Hilde Stroot, klimaatexpert bij Oxfam Novib. “Als er geen verdere stappen worden genomen, zou alleen al de uitstoot van de rijkste 10 procent van de wereldbevolking ons boven de afgesproken limiet van 1,5 graad kunnen brengen. Dit zou catastrofale gevolgen hebben voor de meest kwetsbare mensen in armere landen die nu al te maken hebben met dodelijke stormen, honger en armoede, veroorzaakt door klimaatverandering.”

Klimaatakkoord Parijs heeft effect op middengroep

Het Klimaatakkoord van Parijs lijkt overigens wel enige impact te hebben op de emissies van de middelste 40 procent van de wereldbevolking. Dit is een groep die grotendeels bestaat uit burgers in middeninkomenslanden zoals China en Zuid-Afrika. Tussen 2015 en 2030 wordt in deze groep per hoofd een emissiereductie gehaald van 9 procent. Dit terwijl de uitstoot van deze groep juist het snelst groeide tussen 1990 en 2015.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor