Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Patiënt beslist over inzage medisch dossier'

08-09-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
cbp-lek-medische-gegevens-zeer-serieus
UPDATE:  Vandaag is in de Tweede Kamer het wetsvoorstel van minister Schippers (VVD) aangenomen waarmee zorgverzekeraars inzage kunnen krijgen in medische dossiers om fraude op te sporen. Het wetsvoorstel zal nu in de Eerste Kamer behandeld gaan worden. Zorgverzekeraars moeten verzekerden achteraf informeren als hun patiëntgegevens zijn ingezien bij een onderzoek naar mogelijke zorgfraude of declaratiefouten bij een zorgverlener. 
Het wetsvoorstel regelt de bevoegdheden voor zorgverzekeraars om declaraties te controleren. Als laatste stap kunnen zorgverzekeraars hiervoor zonder toestemming de medische dossiers van patiënten inzien. Het wetsvoorstel is op twee punten door de Kamer gewijzigd. Zo worden zorgverzekeraars wel verplicht om patiënten binnen drie maanden na inzage in te lichten. Daarnaast krijgt de Tweede Kamer de mogelijkheid de specifieke voorwaarden voor het inzien van medische dossiers aan te passen. Het CDA, PvdA, PVV, SGP en de VVD stemden voor het voorstel.
Protest
De Patiëntenfederatie stelde onlangs dat patiënten inzage in hun medisch dossier door de zorgverzekeraar zouden moeten kunnen weigeren. Ook als het gaat om fraudeonderzoek. De Tweede Kamer vergaderde donderdag over inzage in het dossier. Tijdens het debat bleek dat een meerderheid van de Tweede Kamer de zorgverzekeraars inzage wil geven in medische dossiers om fraude op te sporen. SP en D66 zijn tegen. VVD, PvdA, CDA en PVV zijn voor het plan van minister Schippers (VVD). De overige partijen waren niet aanwezig bij het debat. De definitieve stemming wordt waarschijnlijk de komende week gehouden.
De minister denkt met dit voorstel zorgfraude te kunnen bestrijden. In 2015 is er voor  11 miljoen euro  aan fraude geconstateerd. Dat is 0,015% van het zorgbudget. De fraude die door patiënten is gepleegd bedraagt daarvan 1,4 miljoen euro. De overige 9,6 miljoen fraude wordt door zorgverleners of tussenpersonen gepleegd.
Een meerderheid van de Kamer zou, samen met minister Edith Schippers (Volksgezondheid), willen dat zorgverzekeraars patiënten achteraf informeren dat ze in hun dossier hebben gekeken. Maar daar is de Patiëntenfederatie het niet mee eens. Volgens de belangenorganisatie zijn er genoeg andere manieren voor fraudeonderzoek door zorgverzekeraars.
De federatie is ook niet bang dat zo'n onderzoek dan niet meer kan. ,, Er is geen enkele steekhoudende reden om de patiënt niet vooraf om toestemming te vragen '', zegt Dianda Veldman van de patiëntenorganisatie.
In het medisch dossier worden alle patiëntgegevens bewaard. Die gegevens worden vastgelegd door artsen, fysiotherapeuten, verpleegkundigen en tandartsen. Het gaat onder meer om onderzoek uitslagen, röntgenfoto’s of verwijsbrieven aan een specialist. Bij ernstige vermoedens van fraude mogen zorgverzekeraars de dossiers inzien.
In een  onderzoek  van de Erasmus Universiteit Rotterdam, uitgevoerd in opdracht van minister Schippers om haar over fraudebestrijding te adviseren, concluderen deskundigen dat een wetswijziging niet nodig is om fraude op te sporen. Er zijn voldoende mogelijkheden om met het huidige medisch beroepsgeheim fraude aan te pakken. De onderzoekers adviseren de minister daarom met opleidingen meer aandacht aan de praktische invulling van het beroepsgeheim te besteden en eventueel met richtlijnen te komen. Een wetswijziging vinden ze niet nodig en ook niet logisch.
Minister Schippers stuurde op 8 juli 2014 een  wetsvoorstel  ( toelichting ) naar de Tweede Kamer waarmee zorgverzekeraars inzage kunnen krijgen in medische dossiers. Met dit wetsvoorstel wil de minister de verzekeraars beter in staat stellen om te controleren of ingediende declaraties kloppen. In het wetsvoorstel wordt geregeld dat  "een zorgaanbieder [..] persoonsgegevens en diagnose-informatie moet verstrekken aan de ziektekostenverzekeraar".  Volgens de toelichting gaat  het om diagnose-informatie of  "andere informatie die tot een diagnose kan leiden".  Tot hoever de inzage in het medisch dossier gaat en welke drempels er gelden voordat zorgverzekeraars toegang krijgen, is nog niet precies duidelijk. De NZa moet daar later nadere regels voor maken.

(Bron ANP / Privacy barometer)
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor