Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Paus in lastig parket door brief over misbruikaffaire Chileense priester

14-03-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
Paus Franciscus
Paus Franciscus heeft in 2015 een brief ontvangen van een slachtoffer van seksueel misbruik door een Chileense priester waarin het slachtoffer gedetailleerd vertelt over het misbruik en hoe de zaak in de doofpot werd gestopt. De brief gaat over seksueel misbruik door de Chileense priester Fernando Karadima en over de  Chileense bisschop Barros  die ervan wordt beschuldigd dat seksueel misbruik te hebben verzwegen.  De kerkleider zei onlangs nog dat er geen bewijs tegen Barros was en dat er sprake was van laster: er waren ook geen slachtoffers die zich hadden gemeld. Maar de brief  - in handen van persbureau AP - vertelt een ander verhaal. Het document werd onder de aandacht gebracht door leden van de adviescommissie van het Vaticaan over seksueel misbruik.
Bisschop Barros
De Chileense priester Karadima werd eerder al door het Vaticaan schuldig bevonden aan jarenlang misbruik van tienerjongens. Hij werd met pensioen gestuurd en zijn slachtoffers kregen geen compensatie. De Chileense Bisschop Barros nam het voor Karadima op en paus Franciscus steunde Barros, tot grote onvrede van veel Chileense katholieken en de slachtoffers. Ze voelen zich verraden door de kerk.
In een reactie op de kwestie zei de paus eind januari pas te zullen spreken als er echt bewijs komt tegen bisschop Barros, maar dat dat bewijs er niet is en dat het laster is: "Jullie zeggen dat er slachtoffers zijn, maar ik heb ze niet gezien, omdat ze niet naar me toe zijn gekomen."
Speciale delegatie
Maar leden van de adviescommissie over seksueel misbruik zeggen dat ze in april 2015 een speciale delegatie naar Rome hebben gestuurd om de brief van het slachtoffer met de hand af te leveren. In de brief, geschreven door Juan Carlos Cruz, staat in detail hoe hij misbruikt werd door Karadima en dat Barros het misbruik negeerde. De brief werd overhandigd aan Sean O'Malley, een van de topadviseurs van de paus, om daarmee bezwaar te maken tegen de benoeming van Barros als bisschop in Zuid-Chili. Een van de leden van de commissie zei: "O’Malley verzekerde ons dat hij de brief aan de paus zou overhandigen en de inhoud met hem zou bespreken. Later bevestigde hij ons dat hij dat daadwerkelijk had gedaan."
‘Zero tolerance’
Een jaar geleden deelde de paus aan alle bisschoppen van de katholieke kerk mee dat ze een 'zero tolerance-beleid’ moesten gaan uitvoeren voor geestelijken die zich schuldig maken aan seksueel misbruik. En sinds zijn aantreden in 2013 voerde hij verschillende maatregelen door om seksueel misbruik in de katholieke kerk te stoppen. Vorige week nog stuurde de paus de Maltese bisschop Charles Scicluna naar Chili voor een onderzoek naar het  misbruik en bisschop Barros. Toch krijgt hij nog steeds kritiek van slachtoffers en belangenorganisaties die zeggen dat hij te weinig doet.
Schadevergoeding van miljoenen
Misbruik van kinderen in de katholieke kerk kwam voor het eerst groot aan het licht in 2002, toen ontdekt werd dat Amerikaanse bisschoppen misbruikende geestelijken het hand boven het hoofd hielden door ze over te plaatsen. Ook in Nederland kwamen schandalen aan het licht. Duizenden slachtoffers van seksueel geweld deden hun verhaal bij het Meldpunt Seksueel Misbruik Rooms Katholieke Kerk. Uiteindelijk leidde dat tot grote schadevergoedingen. Eind vorig jaar werd bekend gemaakt dat er ruim 28 miljoen euro is uitgekeerd uit aan 860 slachtoffers. Vorig jaar sprak ZEMBLA met slachtoffers die vertelden hoe ze door toedoen van de kerk opnieuw zijn getraumatiseerd. In plaats van het bieden van een luisterend oor trok de kerk hun verhaal weer in twijfel en kregen de slachtoffers het gevoel dat zij in de beklaagdenbank zaten, in plaats van de daders. Bekijk een fragment uit die uitzending.
Stilzwijgen in de katholieke kerk
Woensdag 14 maart zendt ZEMBLA de prijswinnende documentaire ‘Code stilzwijgen in de katholieke kerk’ uit over het wereldwijde misbruik in de Katholieke kerk. Daarin reizen Franse journalisten onder andere naar Buenos Aires waar verhalen rondgaan over paus Franciscus en de manier waarop hij is omgegaan met misbruikzaken in zijn jaren als aartsbisschop.
ZEMBLA INTERNATIONAAL – Code stilzwijgen in de katholieke kerk - woensdag 14 maart 2018 om 21:10 uur bij BNNVARA op NPO 2.
Bron: AP News
CC foto: Flickr
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor