Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Plan nieuwe zorgpolis sneuvelt in Senaat

16-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
schippers-verzekeraars-moeten-zich-richten-op-dure-pati%c3%abnten
Het plan om zorgverzekeraars een polis te laten aanbieden waarin zij alleen behandelingen vergoeden door specialisten met wie zij een contract hebben, is voorlopig van de baan. Een meerderheid (38 stemmen tegen, 33 voor) in de Eerste Kamer keerde zich dinsdag tegen het plan waarmee minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de zorgverzekeraars goede zorg goedkoper wil laten inkopen.
Na maandenlang debat binnen en buiten het parlement, leekt het niet meer mis te kunnen gaan voor minister Schippers. Algemeen werd aangenomen dat de Eerste Kamer voor zou stemmen om de artsenkeuze voor patiënten te beperken. De uitkomst is verrassend, want verzekerde Schippers zich van de steun van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Deze partijen gingen akkoord nadat op hun verzoek de bezuinigingen op de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten met ruim 300 miljoen euro waren verzacht. De combinatie VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP zou in de Eerste Kamer goed moeten zijn voor 38 van de 75 zetels, een nipte meerderheid. Maar door de tegenstemmen van de PvdA'ers Guusje ter Horst, Adrie Duivesteijn en Marijke Linthorst verdween de meerderheid en vielen alle plannen in duigen.
Zorgverzekeraars zouden binnen het plan drie soorten polissen kunnen gaan aanbieden: de restitutiepolis, de patiënt kan zelf zijn arts kiezen; de goedkopere naturapolis, de verzekeraar maakt een ruime selectie van de te kiezen artsen; de budgetpolis, de verzekeraar selecteert een veel kleinere groep artsen waaruit de patiënt kan kiezen.
De vrees is dat de macht van zorgverzekeraars te groot wordt. Vier verzekeraars - Achmea, VGZ, CZ, Menzis - verzekeren al 90 procent van de Nederlanders. Kleinschalige specialistische zorg zou het gevaar lopen niet meer te worden gecontracteerd.
Vorige week boden verschillende kleine zorgorganisaties een manifest aan de Kamer tegen de wijziging van artikel 13. Het manifest werd mede ondertekend door zeventien hoogleraren en ruim 160.000 burgers. Achter het initiatief stonden onder meer de Consumentenbond, dienstverlener in de zorg VVAA, vakbond Abvakabo/FNV, het Reumafonds en Buurtzorg, maar ook zorgverzekeraars DSW en Anno12 ondertekenden het.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor