Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Politie onderzoekt verband seksueel geweld en datingapps

15-09-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1172 keer bekeken
  •  
tinder5_persbericht

De Nederlandse politie doet momenteel een groot onderzoek naar de vraag hoe vaak Tinder en andere datingapps terugkomen in zaken van seksueel geweld. Dat bevestigt een woordvoerder na vragen van Zembla over zogenaamde datingapp rapes. De politie wil via het onderzoek onder meer beter zicht krijgen op de manier waarop de daders de datingapps gebruiken. Zo laten ze onderzoeken of het voor daders makkelijk is om via de apps potentiële slachtoffers te vinden. Meer details over het onderzoek wil de politie niet geven.

In De schaduwkant van Tinder laat Zembla donderdagavond (20.25 uur, NPO2) zien hoe makkelijk Tinder het maakt voor daders van seksueel geweld om potentiële slachtoffers te vinden. De uitzending bevat een Australisch onderzoek dat een patroon toont van aanranding en verkrachting, mogelijk gemaakt door de datingapp.

Slachtoffers getuigen in de uitzending over hun schrijnende ervaringen met Tinderdates en laten zien hoe makkelijk de daders daarna in de anonimiteit kunnen verdwijnen. Bijvoorbeeld door hun slachtoffers na het misbruik meteen te ‘ontmatchen’ of te blokkeren zodat alle digitale sporen verdwijnen.  

Topje van de ijsberg

Officiële cijfers ontbreken dus nog, maar Iva Bicanic, directeur-bestuurder, van het Centrum Seksueel Geweld, vertelt in Zembla dat datingapps vaak terugkomen in de verhalen van slachtoffers: Al onze zestien regionale afdelingen krijgen te maken met slachtoffers die een verkrachting of aanranding meemaken tijdens een date die gestart is via een datingapp. In het bijzonder ook homoseksuelen die elkaar via die apps treffen.”

Bicanic vermoedt dat de werkelijke aantallen veel hoger liggen. “Wat we nu weten is het topje van de ijsberg. (…) We denken dat er veel meer mensen zijn die slachtoffer zijn, maar geen contact zoeken met ons vanwege schaamte- en schuldgevoelens. Omdat we zogenaamd allemaal weten dat je niet meteen thuis met een Tinderdate moet gaan afspreken. Maar dat toch doen.

Noodknop

De Amerikaanse datinggigant Match Group, waar populaire apps als Tinder onder vallen, heeft Iva Bicanic eind vorig jaar benaderd vanwege de datingapp rapes, vertelt ze in Zembla. Bicanic is gevraagd om lid te worden van hun internationale adviesraad. Ze vindt dat datingapps ‘vanwege hun morele verantwoordelijkheid’ zo snel mogelijk maatregelen moeten nemen.

Bicanic wil dat Tinder en andere datingapps, in ieder geval in de Nederlandse versie, zo snel mogelijk een noodknop in hun menu opnemen. Zodat slachtoffers in de datingapp meteen om hulp kunnen vragen en op die manier snel, via het Centrum Seksueel Geweld, geholpen worden door (forensisch) artsen, psychologen en de politie. “Om dit soort maatregelen kun je niet meer heen. Met de kennis die we anno 2021 hebben over de omvang en impact van seksueel misbruik. (…) Ik kan Match Group uitleggen wat ik als psycholoog vanuit de praktijk heb gezien wat er gebeurt bij die mensen. Door die verhalen over te brengen wil ik hun morele verantwoordelijkheid prikkelen en Tinder uitnodigen om dit als eerste datingapp te introduceren”, aldus Bicanic.

Reactie Tinder

Tinder laat Zembla weten dat ze opnieuw contact gaan opnemen met het Centrum Seksueel Geweld om samen met Bicanic te gaan werken aan een ‘support functie’ voor de Nederlandse versie van Tinder.  

Verder meldt Tinder dat de veiligheid van gebruikers hun prioriteit is. En dat ze inmiddels meerdere aanpassingen aan de app hebben gedaan en verdere verbeteringen nog gaan doorvoeren. Het bedrijf geeft in hun reactie toe dat het rapporteren van ontmachte personen eenvoudiger kan en dat ze dit gaan aanpassen.

Woensdag, een dag voor de Zembla-uitzending meldt Tinder dat de app in Nederland een zogeheten ‘veiligheidscentrum’ krijgt. Via het veiligheidscentrum krijgen gebruikers volgens het bedrijf gemakkelijker toegang tot tools die de veiligheid tijdens het gebruik van Tinder verbeteren. 

Update donderdag: Vanaf vandaag is in de Nederlandse Tinder-app het veiligheidscentrum ook daadwerkelijk te zien. Via het veiligheidscentrum zie je direct de telefoonnummers van belangrijke instanties zoals het Centrum Seksueel Geweld, de politie en Slachtofferhulp Nederland. Zo ziet dat er uit:

screenshots_veiligheidscentrum

Cijfers

Vorig jaar maakte Tinder bijna anderhalf miljard dollar winst met de app.  Volgens het bedrijf zelf is Tinder de meest winstgevende niet-game-app ter wereld. Sinds de lancering in 2012 is Tinder wereldwijd ruim 100 miljoen keer gedownload. Tijdens corona was de app populairder dan ooit en werden swipe-records verbroken. Vergeleken met de periode vóór corona steeg de activiteit wereldwijd met 15 procent. Het aantal dagelijkse berichten nam met 19 procent toe. Gesprekken duurden 32 procent langer.

Meer over de uitzending: ‘De schaduwkant van Tinder

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor