De Nederlandse Staat en ING hebben een akkoord met de Europese Commissie over de terugbetaling van de staatssteun. Gezamenlijk is besloten dat ING in de periode 2012-2015 het laatste deel van de kapitaalinjectie aan de Staat zal terugbetalen. De betaling bestaat uit een bedrag van € 3 miljard staatssteun en € 1,5 miljard premie en zal in vier delen worden terugbetaald. Het eerste deel zal voor het einde van dit jaar worden overgemaakt. Het akkoord regelt verder dat de terugbetaling van de gehele staatssteun een rendement van minimaal 12,5% moet opleveren.
Prijsleiderschap opgeheven
De ING krijgt weer nieuwe mogelijkheden om te concurreren, het zogeheten prijsleidersschap, dat de ING verbood om goedkoper te zijn dan de concurrenten, wordt opgeheven.
Staatssteun
Tijdens de financiële crisis kreeg een aantal Nederlandse banken staatssteun. Eén van de voorwaarden is het verbod op prijsleiderschap. Deze maatregel moet voorkomen dat banken die van de overheid staatssteun krijgen met dit geld goedkope producten verkopen. Alleen op de zeer geconcentreerde hypotheekmarkt in Nederland had de maatregel het tegenovergestelde effect.
Uit onderzoek van ZEMBLA bleek dat de hypotheektarieven in Nederland structureel hoger liggen dan in de omringende landen. Het verbod gold niet alleen voor de ING maar ook voor de ABN Amro en Aegon. Zij ontvingen eveneens staatssteun. De Rabobank mocht als enige de tarieven bepalen.
Gebrek aan concurrentie
Volgens hoogleraar mededinging M.P. Schinkel van de Universiteit van Amsterdam wordt de hoge hypotheekrente in Nederland veroorzaakt door een gebrek aan concurrentie op de hypotheekmarkt. In ZEMBLA zegt Schinkel dat we hierdoor honderden tot duizenden euro’s per jaar teveel rente betalen voor onze hypotheek.