‘Problemen bij afvalverbrander AEB gaan Amsterdam tientallen miljoenen kosten’
11-07-2019
•
leestijd 2 minuten
•
347 keer bekeken
•
De Amsterdamse gemeenteraad heeft besloten om tientallen miljoenen te reserveren om te voorkomen dat het Afvalenergiebedrijf (AEB) moet sluiten. Dat bevestigen bronnen aan het Parool.
Vorige week werd bekend dat het Afvalenergiebedrijf meer dan de helft van de ovens stilzet vanwege
veiligheidsproblemen
. Een deel van het Amsterdamse afval zal de aankomende tijd op andere plekken verbrand moeten worden, vertelt wethouder Marieke van Doorninck aan het Parool.
Warmte
Het AEB is een zelfstandig bedrijf, maar eigendom van de gemeente, waar alle huis- en bedrijfsafval verbrand wordt. Bij dit proces wordt ook warmte hergebruikt om tienduizenden huishoudens in Amsterdam van warmte te voorzien.
Het is niet de eerste keer dat de afvalverbrander in financiële problemen zit. In 2015 moest de gemeente ook al tientallen miljoenen bijleggen om AEB te redden.
Gouden bergen
ZEMBLA onderzoekt in ‘Gouden bergen’ de Amsterdamse afvalenergiecentrale. Door afval te verbranden krijgen huishoudens stadswarmte en energie, maar blijft er na verbranding een giftige berg achter: bodemas. Ook op het terrein van het AEB liggen grote bergen bodemas.
Het is een hoofdpijndossier voor de afvalverbranders. Ze proberen kostbare stoffen uit de bodemas terug te winnen. Het restant wordt als bouwstof gebruikt, bijvoorbeeld onder onze snelwegen. Maar het risico op milieufraude is groot in deze ondoorzichtige wereld van afvalstromen en tussenhandelaren. Inmiddels ligt er meer dan twintig miljard kilo bodemas in de Nederlandse bodem. Maar niemand weet precies waar.