Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Provinciebestuur Gelderland ‘liegt’ over rol OM bij rapport over Vink

28-06-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
vink 08
Gedeputeerde Staten Gelderland heeft onjuiste informatie verstrekt aan ZEMBLA en Statenleden. Dat blijkt uit een brief van het Openbaar Ministerie aan het provinciebestuur. ZEMBLA diende in april 2018 een WOB-verzoek in om rapporten van de Omgevingsdienst over het afvalbedrijf Vink uit Barneveld openbaar te krijgen. De provincie weigerde een deel van de rapporten te verstrekken, omdat het OM dit niet toe zou staan. Het Openbaar Ministerie schrijft in de brief dat dit ‘feitelijk onjuist’ is en dat het geen rol heeft gehad in de kwestie.
Het gaat om rapporten van de Omgevingsdienst die bij Vink 80 overtredingen zou hebben vastgesteld bij de verwerking van asbest. Volgens onze bronnen is geconstateerd dat Vink illegaal verwijderde asbest aannam en daarmee asbest witwaste. Door de weigering van de provincie om de informatie te verstrekken, kon ZEMBLA de rapporten niet bestuderen.
Gedeputeerde Staten schreef op 28 mei in antwoord op vragen van PVV-statenlid Ton Diepeveen: "Uit eerdere contacten die de omgevingsdiensten met het OM en de politie hebben gehad bleek dat er belemmeringen waren vanuit de opsporing of vervolging van strafbare feiten om de DAT-rapporten over asbest en AEC slakken openbaar te maken." 
Lees hier de brief van het Openbaar Ministerie aan de provincie
Het Functioneel Parket (onderdeel van het Openbaar Ministerie) schrijft daarop dat ze nooit iets dergelijks heeft gezegd of geschreven. Gedeputeerde Staten beweerde in dezelfde antwoorden dat het OM inmiddels zou hebben laten weten dat de rapporten nu wel in de openbaarheid mogen omdat er volgens het OM “geen expliciete belemmeringen meer bestaan om de rapporten openbaar te maken.” Ook daarvan zegt het Functioneel Parket dat dit ‘feitelijk onjuist’ is.
Uitleg OM
Als uitleg geeft het OM: “Het Openbaar Ministerie heeft telkens, voor het laatst nog op 3 mei 2019, aangegeven dat zij in deze geen standpunt inneemt, aangezien het niet het OM is die deze rapporten heeft opgesteld c.q. heeft laten opstellen en het Openbaar Ministerie daarom geen zeggenschap heeft over de rapporten en het al dan niet ter beschikking stellen daarvan aan derden. Deze zeggenschap ligt bij de opsteller en/of haar opdrachtgevers.”
Ton Diepeveen was een van de deskundigen in de uitzending over afvalbedrijf Vink. 28 maart werd hij statenlid voor de PVV in Gelderland en als kenner van het dossier Vink stelde hij kritische vragen aan het provinciebestuur. Hij noemt de brief van het OM ‘shocking’. “Ik viel achterover toen ik het las. Ik vind het nogal wat. Er is meermaals gelogen. Als je niet meer op antwoorden van gedeputeerden kunt vertrouwen, dat raakt de kern van de democratie. Ik vind het heel ernstig.”
Een woordvoerder van de provincie zegt verrast te zijn door de brief van het OM en zoekt de zaak verder uit.
Leugens, leugens en nogmaals leugens inzake dossier Vink. Provinciale Staten onjuist geïnformeerd . PVV pikt onjuiste beantwoording niet op hun vragen en eist opheldering. @DiepeveenTon vraagt debat aan voor woensdag a.s. https://t.co/5Z5pj2pQmr
Debat aangevraagd
Diepeveen heeft aangekondigd dat hij voor woensdag 3 juli een debat over de brief van het OM gaat aanvragen. De rapporten zijn inmiddels ter inzage gelegd voor Statenleden en worden binnenkort naar verwachting openbaar.
Kijk de uitzending over Vink terug:
De provincie Gelderland blijkt @ZEMBLA jaar lang ten onrechte rapporten over afvalverwerker Vink te hebben geweigerd. We vroegen ze op via de Wob, maar kregen ze niet omdat het OM dat niet zou willen. Uit deze onthullende brief van het OM aan de provincie blijkt iets heel anders. pic.twitter.com/CqGS4IHuEb
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor