Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Psychische klachten door corona toegenomen en onder jongeren het grootst

28-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1466 keer bekeken
  •  
nicole strand

Opnieuw bevestigt onderzoek dat psychische klachten als angst en depressie  wereldwijd met een kwart zijn toegenomen en dat de problemen onder jonge mensen het grootst zijn. Dat blijkt uit een studie van de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens de onderzoekers zien we “slechts het topje van de ijsberg” van de impact van corona op de geestelijke gezondheid.

Hoogleraar Marit Sijbrandij is als onderzoeker bij de nieuwe studie van de Vrije Universiteit betrokken: "Dit is een wake-upcall voor alle landen om meer aandacht te besteden aan geestelijke gezondheid."

Nederland

In Nederland kwam hetzelfde beeld in eerdere onderzoeken ook naar voren. Zo bleek al uit onderzoek uit 2021 van het RIVM, de GGD en het Trimbos Instituut dat 80 procent van de Nederlandse studenten zich eenzaam voelt. 68 procent heeft te maken met emotionele uitputting en 26 procent heeft soms de wens om niet meer te leven.

Zembla onderzocht begin dit jaar waarom de jongvolwassenen van nu relatief meer psychische klachten hebben dan vorige generaties.

De studie laat zien dat vrouwen harder zijn getroffen dan mannen. Ook voor mensen met bestaande gezondheidsproblemen en aandoeningen, van kanker tot astma of hartaandoeningen, steeg het risico op psychische stoornissen.  Jonge mensen blijken het hardst getroffen. Jeroen Geurts, rector van de Vrije Universiteit, zegt daarover: “Dit onderzoek onderstreept nogmaals het belang om te blijven investeren in de mentale gezondheid en de psychologische hulp voor jonge mensen.” 

De tijd van je leven

Kijk de uitzending ‘De tijd van je leven’ die gaat over psychische problemen onder de huidige generatie jongvolwassenen:

Door de coronamaatregelen die bedoeld waren om het virus af te remmen, raakten meer mensen in een sociaal isolement. De eenzaamheid die daardoor ontstond, veroorzaakte "ongekende stress" volgens de onderzoekers.

Zorg verstoord

Terwijl meer mensen psychische klachten kregen, werd de gezondheidszorg juist ernstig verstoord. Dat gold ook voor de geestelijke gezondheidszorg en bijvoorbeeld de verslavingszorg en zelfmoordpreventie. Volgens de onderzoekers zijn "enorme hiaten in de zorg ontstaan voor degenen die het het meest nodig hebben."

Eind vorig jaar was de situatie wel "enigszins verbeterd", maar nog steeds kunnen wereldwijd veel mensen "nog steeds niet de zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben voor zowel reeds bestaande als nieuw ontwikkelde psychische aandoeningen", stellen de onderzoekers vast.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor