Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

PvdA wil integriteitsonderzoek betrokken topambtenaren in granulietaffaire

03-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
212 keer bekeken
  •  
Rijkswaterstaat-fout-hoofd

PvdA-Kamerlid William Moorlag wil dat er een integriteitsonderzoek komt naar betrokken ambtenaren bij de granulietaffaire. Daarvoor diende hij woensdagavond tijdens het vervolg van het Kamerdebat over de granulietstort in Over de Maas een motie in. “Er moet gekeken worden of er sprake is geweest van rolzuiver en integer handelen”, zei Moorlag.

In totaal werden woensdagavond in sneltreinvaart twaalf moties ingediend. Kamerlid Eva van Esch van Partij voor de Dieren vroeg onder meer om het Openbaar Ministerie te laten onderzoeken of in de granulietkwestie strafbare feiten zijn gepleegd. 

Stoppen met storten van granuliet
SP Kamerlid Cem Laçin wil dat er voorlopig landelijk gestopt wordt met granulietstort zolang er nog een onderzoek van bureau Arcadis loopt. Daarnaast moet de status granuliet als grond herzien worden, zegt Laçin. Verschillende deskundigen vinden dat granuliet niet als grond beschouwd mag worden. Met name omdat er bodemvreemd materiaal aan granuliet wordt toegevoegd; het chemische bindmiddel flocculant. Omdat daarvan niet duidelijk is wat voor effecten het kan hebben als het jarenlang onder water in een natuurplas ligt, vroeg 50PLUS om een meerderjarig onderzoek naar flocculant.

Roy van Aalst van PVV diende geen motie in, maar voerde fel het debat met de minister. Hij zei: “Wat vandaag duidelijk moet worden is dat alle omwonenden recht hebben op duidelijkheid, de bedrijven en de Kamer ook. Dus ik daag bewindspersonen uit om voor kerst duidelijkheid te scheppen.” Minister Van Nieuwenhuizen reageerde door te zeggen dat het onderzoek dat loopt, voor de kerst niet is afgerond. 

Halbe Zijlstra
Van Aalst eiste verder van de minister dat ze afstand nam van de manier waarop ex-bewindspersoon Halbe Zijlstra haar ambtenaren behandelde in het granulietdossier. Hij doelde op de appjes van Halbe Zijlstra aan de directeur-generaal van Rijkswaterstaat, Michèle Blom. 

Nadat Rijkswaterstaat-Zuid in oktober 2019 voor de tweede keer een aanvraag voor een storting van granuliet in Over de Maas afwees, schreef Zijlstra in berichtjes naar Blom dat de situatie afgerond leek ‘maar nog steeds doorettert’. De PVV vindt het schandelijk hoe Zijlstra over ambtenaren van Rijkswaterstaat heeft gesproken en eist van de minister ‘pal achter haar ambtenaren te gaan staan’. Van Nieuwenhuizen herhaalde haar eerdere woorden over de manier waarop Zijlstra de zaak met Blom besprak: ‘ik had het zo niet gedaan’.

Staatssecretaris Van Veldhoven en minister Van Nieuwenhuizen ontraadden woensdagavond bijna alle ingediende moties. 

Integriteitsonderzoek
Het enige opvallende was dat Van Nieuwenhuizen een integriteitsonderzoek niet, zoals de vorige keer, meteen afwees. De minister zei niet te twijfelen aan de integriteit van de betrokken ambtenaren die volgens haar naar eer en geweten handelen. Wel zei ze dat er altijd wel iets te leren valt en dat ze het daarom aan de Kamer wil laten of er een onderzoek moet komen naar de betrokken ambtenaren. 

Onderzoeksjournalist Roelof Bosma volgde het granulietdebat en sprak daarover in het radioprogramma 'Langs de Lijn'. Luister de bijdrage terug.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor