Rebellen in Ethiopië branden Nederlandse bloemenkwekerij plat
01-09-2016
•
leestijd 2 minuten
•
188 keer bekeken
•
Een Nederlandse bloemenkwekerij in Ethiopië is bestormd en in brand gestoken door aanhangers van de oppositie in het Afrikaanse land. Het bedrijf, Esmeralda Farms, is grotendeels verwoest door brand, bevestigt assistent-manager Remco Bergkamp. De bloemenkwekerij is eigendom van de gelijknamige groothandel in bloemen en planten uit Aalsmeer. Meld het FD.
Bij de rozen- en zonnebloemenkwekerij van Esmeralda Farms dicht bij de noordwestelijke stad Bahir Dar is volgens het Nederlandse bedrijf voor circa €10 mln aan investeringen en financiering in rook opgegaan. Een werknemer raakte gewond.
Volgens het bedrijf en persbureau
Bloomberg
zijn ook tuinbouwondernemingen van Belgische. Italiaanse, Israëlische en Indiase eigenaren zwaar beschadigd of verwoest.
Het is niet de eerste keer dat buitenlandse bedrijven het slachtoffer worden van het instabiele politieke klimaat in Ethiopië. Eind vorig jaar waren drie Nederlandse agrarische bedrijven ook het doelwit van gewelddadige demonstranten. In ZEMBLA –
Hollandse handel
, vertelt Harry Teuben over de zijn boerderij die is platgebrand. De lokale bevolking geeft ZEMBLA spontaan een reden waarom dit gebeurt.
In Ethiopië zijn diverse kwekerijen lid van de coöperatie van FloraHolland. Ze exporteren hun bloemen
via Nederland
naar andere landen in Europa. De kwekerijen zijn vaak een publiek-private samenwerking en sommige zijn volledig in handen van de Ethiopische overheid. Ethiopië is al maanden in de ban van felle protesten tegen de regering. Het Afrikaanse land beleeft de grootste anti-regeringsprotesten sinds 1991. Protesten, die vaak spelen om kwesties van grondbezit en ook vaak een etnisch karakter hebben, zijn ongewoon in Ethiopië, waar staatsgezag al generaties als dominant geldt.
Honderden doden
Begin augustus schoten veiligheidsfunctionarissen zeker 97 mensen dood in de regio’s Amhara (waarvan Bahir Dar de hoofdstad is) en Oromo. De Amharen zijn altijd een invloedrijke groep geweest in de Ethiopische samenleving; de Oromo zijn Ethiopiës grootste bevolkingsgroep. Bij protesten van de Oromo en de Amharen tegen de Ethiopische overheid zijn sinds juni al circa 500 mensen gedood.
Werkgelegenheid
Bergkamp kan nog niet zeggen of de bloemenkwekerij wordt herbouwd. Vast staat in elk geval dat de 500 Ethiopiërs die op de plantage werkten, voorlopig geen werk hebben.
Situatie zorgelijk
De situatie in Noord-Ethiopië waar vier Nederlandse bloemkwekerijen zijn aangevallen, is volgens minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) ,,echt zorgelijk". Er zijn in het getroffen gebied in de regio Amhara ongeveer 350 Nederlanders.
De Nederlandse ambassade staat in contact met de bloemkwekers, zei de bewindsvrouw vrijdag tegen ANP. Er is aan de betrokken bedrijven gevraagd hun mensen tijdelijk elders onder te brengen. Ook is er vrijdag overleg tussen ambassademedewerkers en de bedrijven. Ze heeft de Ethiopische autoriteiten om politiebescherming voor de bedrijven gevraagd.
Het gaat om een al langer lopend conflict tussen enkele bevolkingsgroepen en de autoriteiten. Mensenrechtengroepen meldden dat de regering sinds juni meer dan vijfhonderd mensen heeft gedood om de protesten te onderdrukken. Ploumen heeft de regering opgeroepen in gesprek te gaan met de betogers.
Het was volgens haar een verrassing dat de Nederlandse ondernemingen zijn aangevallen. ,,Daar wees weinig op.''